Over 30.000 mennesker omkom og titusener ble hjemløse da tragedien rammet den eldgamle iranske byen sørøst for Teheran andre juledag 2003.

Fra hele verden strømmet det inn nødhjelp og sympatierklæringer, etterfulgt av fagre løfter om bistand til gjenoppbygging. Men fortsatt venter mange i Bam.

Tsunamien Tusenvis av mennesker lever fortsatt i telt eller provisoriske hus i Bam, snart to år etter jordskjelvtragedien.

Den siste rest av internasjonal oppmerksomhet forsvant da tsunamien skylte inn over Asias populære badestrender ett år senere.

— Vestlige mennesker holder ikke sine løfter, tordnet ayatolla Ahmad Janatti som leder det mektige iranske vokterrådet.

— De lovet til å begynne med hundrevis av millioner dollar til Bam, og menneskene var glade for at byen skulle bygges opp igjen. Men så glemte menneskene i vest denne tragedien. Nå kommer de med den samme typen løfter til bølgeofrene i Asia, tordnet ayatollaen da løftene om milliarder rullet inn til tsunamirammede landene

Brøt løftene Etter jordskjelvkatastrofen i Bam ba FN om 200 millioner kroner i nødhjelp, men fikk bare halvparten.

Flere hjelpeorganisasjoner fulgte heller aldri opp løftene de hadde gitt, vel vitende om at fjernsynskameraene for lengst hadde forlatt Bam.

Av flere milliarder kroner som ble lovet til gjenoppbygging, har bare en brøkdel funnet veien til den raserte byen.

Bare noen timer før lørdagens jordskjelv i Kashmir, besøkte tilfeldigvis Irans nyvalgte president Mahmoud Ahmadinejad Bam i et forsøk på å møte innbyggernes misnøye.

Under besøket lovet presidenten å gi flere lån fra et nyopprettet «kjærlighetsfond» til gjenoppbyggingen, men hadde ellers lite å tilby.

Egeland advarer Blant dem som er smertelig klar over hvor lite løfter om bistand kan være verdt, og hvor fort ofrene for katastrofer til tider glemmes, er FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland.

Han er også bekymret over at mange katastrofer raskt forsvinner fra nyhetsbildet, mens givergleden i andre sammenhenger nærmest flommer over.

Over 71 milliarder kroner er hittil samlet inn til ofrene for tsunamien i Asia, noe som savner sidestykke i historien.

– Under tidligere naturkatastrofer, som orkanen Mitch og jordskjelvet i Bam, var giverviljen slett ikke så stor. Under begge disse katastrofene fikk vi under halvparten av det som var lovet, konstaterte Egeland for få uker siden.

– Når medieoppmerksomheten svinner hen etter noen få uker, har folk en tendens til å glemme hva de sjenerøst lovet under de første dagene, og de ender med å gi mye mindre, sa Egeland.

VENTER: Et eldre jordskjelvoffer sammen med et barn i Tanghdar i Kashmir.
REUTERS