Fjernsynsbilder fra Santiago viste vettskremte mennesker som løp gråtende ut i gatene. Flere steder ble det meldt om skader på bygninger, og enkelte byer, som Calama og Arica, mistet strømmen.

– Det var forferdelig kraftig. Det var kraftig, og det var mye bråk under jorda, sier Andrea Riveros, som jobber på hotellet Park i Calama, til nyhetsbyrået AP.

Flyplassen i Antofagasta ble evakuert som følge av skjelvet ettersom betongen i bygningen sprakk.

– Det er snakk om et større skjelv, uttalte Carmen Fernandez, sjef for Chiles nasjonale kriseberedskapskontor.

Det ble imidlertid ikke meldt om omkomne, og bare et mindre antall mennesker ble skadd.

Produksjonen i koppergruvene i byen Antofagasta, en av verdens største koppergruver, ble stanset som følge av strømstansen. Chile produserer over en tredel av årsforsyningen av det røde metallet, og markedet reagerte med en gang. Kopperprisen føk i været på den merkantile børsen COMEX i New York.

Skjelvet målte 7.7 på Richters skala, og episenteret ble lokalisert 106 kilometer vest for byen Calama. Utgangspunktet lå 60 kilometer under bakken.

Jordskjelvets størrelse førte til at det ble sendt ut et regionalt tsunamivarsel fra et varslingssenter i Hawaii, men chilenske myndigheter fryktet ikke en tsunami langs kysten. Nabolandene Peru og Bolivia kjente mindre rystelser som følge av skjelvet.

Også Argentina ble rammet av et mindre skjelv vest i landet. Skjelvet målte 4.5 på Richter skala og rammet byen San Juan, men det ble ikke umiddelbart meldt om skadde.

REUTERS