Dermed blir Nigerias president sittende ved makta. De endelige resultatene fra valgkommisjonen viser at Jonathan fikk over 22 millioner stemmer, mens hovedkonkurrenten Muhammadu Buhari endte med drøye 12 millioner stemmer.

Samtidig meldes det om uroligheter og opptøyer, spesielt nord i landet. Jonathan oppfordret mandag nigerianerne til å slutte fred.

– Jeg ber alle politiske ledere om å få sine tilhengere til å stanse ytterligere voldsbruk for å sikre stabilitet og fred, sa Jonathan.

– Ingens politiske ambisjoner er verdt nigeriansk blod.

Flere døde

Flere har mistet livet i opptøyene i det nordlige Nigeria, og boliger, kirker og moskeer er stukket i brann, opplyste det nigerianske Røde Kors mandag.

– Mange mennesker er blitt drept, men det er vanskelig å komme med et konkret tall foreløpig, sier Umar Mairiga fra Røde Kors. Han legger til at alle frivillige er klare til å bistå.

– Når situasjonen roer seg, kan de settes inn, sier han.

– Et ryddig valg

Det meldes om at demonstrantene for det meste er unge tilhengere av opposisjonskandidat Buhari. Det er i det hovedsakelig muslimske nord, hvor han har hovedtyngden av sin tilhengerskare, at uroen har eskalert.

Opposisjonen mistenker valgfusk, men observatører mener stemmegivningen i lørdagens valg var den ryddigste på mange år. Afrikas mest folkerike land har vært kjent for valg hvor det har vært mye juks, men dette ryktet er nå gjort til skamme, mener Ghanas tidligere president John Kufuor, som leder observatørene.

– Jeg tror utviklingen her vil ha en svært positiv effekt på kontinentet, sier Kufuor.

Aksepterer nederlaget

En del velgere i nord aksepterer nederlaget og sier de er fornøyd med at deres stemmer i det minste er blitt er blitt telt opp denne gangen.

– Hvis dette er folkets vilje, og Guds vilje, så må folk godta Jonathan. For dette var en rettferdig kamp, mener Mohammed Ibrahim i byen Kano.

Men Buharis parti har levert inn en klage på gjennomføringen av valget til valgkommisjonen, skriver nyhetsbyrået AFP.

Barrikader i gatene

Valgresultatet understreker skarpe regionale spenninger. I sentrale Jos skjøt soldater i været mandag for å stanse sammenstøt mellom kristne og muslimer, og helikoptre fløy over byen. Det ble også meldt om at soldater hadde skutt mot demonstrantene.

Samtidig sprer urolighetene seg i nord i Kano, Katsina, Kaduna og flere andre byer. Flere steder har ungdommer satt fyr på barrikader i gatene.

– Det er protester over alt. Folk venter for å se hvordan Buhari vil reagere, sier en sikkerhetskilde.

Nigeria er preget av store indre motsetninger, ikke minst mellom de hovedsakelig muslimske landsdelene i nord og det kristne sør. Mens Jonathan er kristen, er Buhari muslimsk. (©NTB)