Jomfruturen tirsdag forløp knirkefritt.

Dreamliner-prosjektet ligger over to år bak tidsskjema, men litt før klokka 10.30 lokal tid kunne testflygerne Michael Carricker og Randall Neville innlede den første prøveturen på Boeings egen flyplass i Everett i delstaten Washington.

Tusener av spesielt inviterte gjester jublet da det hvit— og blåmalte flyet lettet mellom rader av brannbiler og sykebiler som var på plass for alle tilfellers skyld.

Tre timer senere landet de, flere timer før tidsskjemaet, på grunn av regnvær og dårlig sikt i området over Stillehavet der prøveturen foregikk.

Omfattende testing

De to flygerne gjennomførte en rekke tester, blant annet av landingsstellet, flapsene og stabiliteten. Etter turen sa Neville at flyet hadde oppført seg akkurat som ventet.

Flyet er det første av seks som skal gjennomgå et grundig ni måneder langt testprogram som innebærer påkjenninger langt utover det flyet vil møte under normale forhold.

— Flygerne forteller at flyet oppførte seg eksemplarisk, sa sjefingeniør i Dreamliner-prosjektet Mike Delaney.

Komposittmaterialer

Dreamlineren, med typebetegnelse Boeing 787, er bygd av komposittmaterialer som gjør det langt lettere enn andre fly i samme klasse. Halvparten av flyet er av karbon- og titaniumkompositter sammenlignet med 12 prosent på Boeings siste nye fly, Boeing 777.

Flyet bruker derfor 20 prosent mindre drivstoff og blir mer økonomisk i drift enn konkurrentene. Det får også langt lavere utslipp og blir stillere enn andre fly.

Flyet er et mellomstort langdistansefly med to midtganger som har en maksimal kapasitet på mellom 290 og 330 passasjerer avhengig av modell, og er beregnet på ruter på opptil 15.000 kilometer.

Rivalen Airbus

Med Dreamlineren håper Boeing å ha skaffet seg et avgjørende overtak over den europeiske konkurrenten Airbus, som startet utviklingen av sin modell Airbus A350 XWD i direkte konkurranse med Dreamlineren.

Den amerikanske fabrikken har foreløpig fått bestilling på 840 Dreamlinere fra 57 ulike flyselskap, men det er også kommet 40 avbestillinger på grunn av de mange forsinkelsene.

Til sammenligning har Airbus fått 530 bestillinger fra 32 kunder på sitt A350, som også er bygd av komposittmaterialer og kan ta 314 passasjerer.

Den første Airbus A350 er imidlertid ikke klar til levering før i 2013, mens den første Dreamliner etter planen skal leveres til All Nippon Airways mot slutten av 2010.

Forsinkelser

Det er to og et halvt år etter det Boeing først lovet. Den første prøveturen skulle ha funnet sted i 2007 og første levering i 2008.

Forsinkelsene har kostet Boeing både mye penger og troverdighet, ikke minst etter at bedriften hoverte da Airbus fikk problemer med utviklingen av sitt superjumbojet Airbus A380.

De mange forsinkelsene skyldes problemer med designen, utviklingen av den sofistikerte teknikken og logistiske problemer som har sammenheng med en omfattende outsourcing av produksjonen.

De forskjellige delene, fra hale til vinger, produseres en lang rekke steder rundt om i USA og verden, fra Japan til Italia og Russland, og bringes til Seattle der flyet settes sammen.