På selveste 14. juli — altså torsdag - tok Joly til orde for å kutte ut militærparaden på Champs-Élysées som har vært et høydepunkt på den franske nasjonaldagen siden 1880.

Uten selv å referere til norsk 17. mai-feiring mener hun at militære og tanks må byttes ut med barnetog eller borgertog, melder NRK.

— Vi bør innføre borgertoget i stedet. Da kan vi vise gleden ved å være sammen og feire våre verdier som binder oss sammen. Militærparader tilhører en annen tid, de er et symbol på vår gamle kolonimakt, sa Eva Joly til det franske nyhetsbyrået AFP.

Politikere fra regjeringspartiet reagerer sterkt på Jolys forslag.

— Jeg reagerer med tristhet. Jeg tenker at denne damen ikke har en langvarig kultur når det gjelder franske tradisjoner, franske verdier og fransk historie, sa statsminister François Fillon under en pressekonferanse i Elfenbenskysten fredag.

En av president Nicolas Sarkozys rådgivere mener Eva Joly mangler forståelse for fransk kultur.

— Det hun sier, er patetisk. Det er uansvarlig. Det er en fornærmelse mot alle dem som de sist århundrer har ofret sitt liv for dette landet, for dets verdier og for dets frihet, sier presidentens rådgiver Henri Guaino.