— Jeg vil representere et Frankrike som løfter hodet, et Frankrike som ikke aksepterer diskriminering eller gettoer, ei heller korrupsjon, sa Eva Joly på De grønnes pressekonferanse i Paris tirsdag.

Der hun ble feiret av fornøyde tilhengere som jublet «Eva, Eva».

Norsk-franske Joly reiste som ung fra Oslo til Frankrike for å bli au pair. Nå er hun De grønnes presidentkandidat under valget i Frankrike i 2012.

— Jeg kom til Frankrike da jeg var 20 år fordi dette landet var en drøm for meg. Jeg ble forelsket i landet og folket her, sa hun fra talerstolen.

Valgte Frankrike

Joly påpeker at hun er den første kandidaten som har brukt 25 år på å bekjempe økonomisk kriminalitet.

— Det er også første gang det er nominert en presidentkandidat som er født i utlandet, og som er blitt fransk av kjærlighet og av eget valg, sa hun til fransk radio tirsdag ettermiddag.

Joly fikk i overkant av 58 prosent av stemmene i andre og avgjørende valgrunde mot utfordreren Nicolas Hulot.

— Valget har gitt et klart og utvetydig svar. Det er bare å gratulere og ønske at Eva Joly og De grønne får flest mulig tilhengere i den kommende presidentvalgkampen, sa Huloti en uttalelse tirsdag.

Lite parti

Men at den norskfødte politikeren blir president i Frankrike, har ikke Frankrike-ekspert Franck Orban noe tro på.

— Jeg tviler på det. Det har ikke noe med henne å gjøre, men det politiske systemet i Frankrike, forklarer Orban og sikter til at De grønne er for små til å kunne kapre presidentstillingen.

I en meningsmåling gjengitt av Liberation tirsdag får Joly en oppslutning på mellom 5 og 7 prosent, avhengig av hvem som stiller som kandidat for sosialistpartiet.

Statsminister?

— Hun kan ikke ha som mål å bli president. Hun bør heller sikte seg inn på å gjøre det såpass godt i valget at De grønne fremstår som en troverdig alliansepartner for sosialistene, sier Orban, som er har doktorgrad i fransk historie.

På den måten kan De grønne sikre seg en eller flere ministerposter i en eventuell sosialistisk regjering. Her tror Orban at Joly kan ha gode muligheter, og han utelukker ikke at hun kan ende opp som Frankrikes neste statsminister.

Utallige møter

Korrupsjonsjegeren og miljøpolitikeren Joly kunngjorde allerede på ettersommeren i fjor at hun ville stille som kandidat i presidentvalget i Frankrike våren 2012, og tiden har hun brukt godt.

Orban mener Joly har gjort et grundig arbeid før internvalget.

— Hun har kjørt på tvers av landet, holdt utallige møter og snakket med mange, i motsetning til konkurrenten Hulot som har satset på sin eksisterende TV-popularitet, sier Orban.

Han tror Joly oppfattes som oppriktig og ærlig blant franskmenn.

— Jeg tror hun kan gi Frankrike noe de savner. Med sin bakgrunn som dommer kan hun bidra til å endre det politiske miljøet der tilliten er svekket.

Åpne dører

De grønne var relativt ubetydelige ved presidentvalget i 2007. Men ved EU-valget i 2009, da Joly ble valgt inn som representant i EU-parlamentet, ble De grønne regnet som Frankrikes tredje største parti.

Resultatet av EU-valget har imidlertid lite å si for Jolys muligheter for å bli president, påpeker Orban. Likevel tror han at det usikre politiske landskapet i Frankrike kan åpne for at De grønne kan gjøre et svært godt valg.

— Hvis det er orden i rekkene, kan de absolutt spille en rolle, sier Orban.