KLAUS JUSTSEN

Senator John Edwards håper han kan forvandle en tidligere motstander til en ny forbundsfelle og dermed sikre seg et bedre utgangspunkt for det viktige og kanskje siste oppgjøret med kollegaen John Kerry om å bli det demokratiske partiets presidentkandidat.

Før de ti primærvalgene 2. mars, kjent som Super-tirsdag, kjemper Edwards med uuttømmelig energi for å overbevise velgerne om at han etter en eneste seier, i South Carolina, og en overraskende god annenplass for en uke siden i Wisconsin, virkelig har en sjanse.

Har bruk for Dean

Valgkampen rettes imidlertid ikke bare mot velgerne, men i like stor grad mot Howard Dean, som etter en rekke skuffende nederlag trakk seg ut av kampen. Edwards har bruk for Dean og eks-guvernørens tilhengere, hvis han skal ha noen sjanse til å redusere det solide forspranget som John Kerry ifølge meningsmålingene har i alle ti statene.

Forsøket på å få hjelp fra Howard Dean er også mer direkte. Edwards har innrømmet at han minst to ganger har hatt telefonkontakt med den tidligere kandidaten, som slikker sårene hjemme i Burlington, Vermont.

— Jeg har bedt om å få hans støtte. Jeg har sagt rett ut at jeg trenger ham, forklarte John Edwards mellom to møter. Dean skal under samtalene ha uttrykt beundring for senatorens valgkamp, men han har ikke gitt noe løfte om å stille seg bak den tidligere rivalen.

Nærmere Kerry

Observatører påpeker at Howard Dean neppe vil kunne overbevise alle sine tilhengere om at John Edwards nå er den rette kandidaten å støtte. Politisk ligger Dean og Kerry på en rekke områder langt nærmere hverandre.

Selv håndfast støtte fra eks-guvernøren i den siste hektiske fasen før Super-tirsdag vil dessuten neppe være nok til å endre resultatet. John Edwards må stadig regnes som outsideren overfor storfavoritten Kerry.

Ved å samle fulle hus har John Edwards imidlertid kunnet underbygge sin påstand om at Kerrys store forsprang ikke betyr at avgjørelsen er truffet, og at han kan føre en valgkamp uten å skape problemer for sitt eget parti.

Slår meningsmålingene til, vil det etter kommende tirsdag bli vanskelig for John Edwards å fortsette kampen. I første omgang har den imidlertid hindret at nominasjonsprosessen ble forvandlet til en kroning av John Kerry.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende