03.00: This is it! Den siste debatten. John McCain ligger langt bak Barack Obama på et gjennomsnitt av meningsmålinger (sjekk bt.nos meningsmåler

).

McCain må feie Obama av banen. Det er hans siste sjanse til å møte ham i åpent lende foran et nasjonalt TV-publikum. Kveldens debatt holdes på Hofstra University i New York.

03.05: John McCain er på offensiven i kveld. Han nevner en Joe Rørlegger som Obama har møtt i Ohio. Joe kan ikke kjøpe bedriften sin med Obamas skatteplan. — Han endte opp med å måtte betale mer i skatt, sier McCain.

— McCain har sett en valgannonse laget av McCain-kampanjen, svarer Obama.

— Vi vil begge kutte skatter. Spørsmålet er hvem vi vil kutte skattene til, legger Obama til.

03.15: McCain blir spesifikk om hva han vil kutte for å stramme inn på budsjettunderskuddet: Han snakker om etanol og sukker.

03.20: - Obama, jeg er ikke president Bush. Hvis du ønsker å drive valgkamp mot ham, skulle du ha vært kandidat for fire år siden, sier McCain. Der fikk han sagt det.

03.25: - Hadde Obama blitt med på min invitasjon til å delta i «town hall meetings», hadde tonen i denne valgkampen vært bedre, sier McCain. Han angrer på noen av utspillene, og mener han og Palin urettmessig har blitt uthengt som rasister av senator John Lewis.

03.28: Hundre prosent av dine valgannonser har vært negative, sier Obama. - Ikke sant, sier McCain.

— Jeg har ikke noe imot å bli angrepet de neste tre ukene, sier Obama. Men han vil helst snakke om økonomi og helse og utdanning.

03.30: Senator Obama bruker et historisk høyt beløp på negative annonser, gjentar McCain. Og han kommer stadig tilbake til denne Joe rørlegger.

03.31: Lewis skulle ikke ha sammenlignet McCain/Palin-valgrallyene med hva som skjedde i borgerrettighetskampen, sier Obama.

03.36: Ayers og ACORN! McCain vil vite koblingen mellom disse styggedommene og Obama. McCains hardeste våpen de siste ukene.

— 40 år siden deltok Ayers i forferdelige handlinger. Da var jeg åtte. Nå er han professor ved universitetet i Chicago. For ti år siden deltok han og jeg i et styre støttet av Reagans ambassadør, Mr. Annenberg. ACORN delte ut penger de ikke skulle ha gjort, men vi hadde ingenting med det, sier Obama.

03.40: Hvem er best av Biden og Palin?

— Biden er en av de beste politikerne landet har hatt, slår Obama fast.

— Palin er en representant for amerikanske kvinner. Hun har reformert Alaskas politikk, og hun er et friskt pust i Washington, mener McCain.

03.55: - Obama vil ikke ha frihandelsavtale med vår beste allierte i Sør-Amerika (Colombia), men han vil sette seg ned med presidenten i Iran uten forhåndsbetingelser, sier McCain.

03.59: McCain snakker direkte til Joe rørlegger! Han må ha gjort et dypt inntrykk...

— Joe, Obama vil bestemme hvilken helseforsikring du skal ha. Det er «big government», sier McCain.

— Med McCains plan er det stor risiko for at arbeidere vil miste helseforsikring som jobben skaffer, sier Obama.

04.05: Roe v. Wade og abort. Vil noen av kandidatene utpeke en dommer til Høyesterett som ikke er enige med dem i abortspørsmålet?

— Jeg vil aldri ha en slik litmustest på dommere, sier McCain. Han ber om å bli trodd på at kun kvalifikasjoner skal bestemme hvem som blir høyesterettsdommer.

— Enig i det med litmustesten, sier Obama. Men Roe v. Wade var rett, mener han. Det vil bli et viktig tema.

— Jeg er for å forby senaborter så lenge det er unntak ved fare for helse til mor, sier Obama.

04.16: Utdanning. USA bruker mye penger på utdanning, med liten effekt, sier moderator Bob Schieffer. Høres ut som Norge et lite øyeblikk.

— Vi må ha en armé av nye lærere, sier Obama. Bedre lønn trenger de også. Og de skal avkreves resultater.

— Utdanning er det 21. århundrets borgerrettighetskamp, slår McCain fast. Intet mindre. Studentlånet må justeres med inflasjonen, sier han.

04.27: Avslutningsreplikker!

McCain: Jeg har en lang historikk. Vi må stoppe pengebruken (den statlige). Jeg har tjent landet mitt hele mitt liv og satt landet mitt først. Jeg blir beæret hvis jeg får tjene enda en gang.

Obama: Vi går gjennom tøffe tider. Den største risikoen vi kan ta nå er å ta i bruk den samme feilslåtte politikken som vi har hatt de siste årene. Vi må investere i det amerikanske folket igjen.

Schieffer: - Jeg vil avslutte med noe min mor sa: - Gå og stem nå. Det vil få deg til å føle deg stor og sterk.

04.34: CNNs William Bennett sier vi ikke har hørt så mye om rørleggere siden Nixon. Demokrat-kommentator Paul Begala mener McCains reaksjoner på Obamas svar ødela for ham: - Han så ut som Grumpy McNasty.

04.56: Hillary Clinton intervjues av CNN. Hun var til stede under debatten i hennes hjemstat. Ikke uventet: Obama vant debatten, mener hun.— Sakene jeg har kjempet for i mitt liv har jeg tro på at Obama vil kjempe videre for, sier Clinton.

Hun nærmest avviser at hun vil ta en plass i en Obama-administrasjon.

— Vi trenger hver eneste demokratisk senator, sier Clinton.

0502: Obama vant debatten, mener 58 prosent i CNNs meningsmåling. 31 prosent syntes McCain var best. CBS News har tilsvarende resultat i favør av Obama.

05.05: CBS' Katie Couric intervjuer Joe rørlegger! Kveldens mann!

Og her er det opprinnelige møtet mellom Joe og Barack:

HVA? John McCain lovet før debatten at han skulle «...piske hans du-vet-hva». Er det det han prøver på?
JIM BOURG
DISKUTERTE: Barack Obama og Joe Rørlegger.
JIM YOUNG/ REUTERS