Det var John McCain som trakk frem «rørleggeren Joe» i et forsøk på å illustrere hvem som kan vente seg skatteøkning dersom Barack Obama vinner presidentvalget.

Den angivelige rørleggeren dukket opp på et av Obamas valgmøter noen dager tidligere, og konfronterte for åpent kamera demokratenes presidentkandidat med hans plan om å øke skattetrykket på alle som tjener over 1,6 millioner kroner.

Typisk representant Den konservative fjernsynsstasjonen Fox hentet «Joe» til studio, og fremstilte ham som en typisk representant for arbeiderklassen i USA.

John McCain inviterte ham deretter til et av sine valgmøter, og brukte også «rørleggeren Joe» i en av sine fjernsynsannonser. «Joe» ble også trukket frem som eksempel da McCain gikk til frontalangrep på Obamas skatteplan onsdag.

Obama slo tilbake, og snakket også gjentatte ganger om «rørleggeren Joe» under TV-debatten.

Da amerikanske medier begynte å gå den 34 år gamle rørleggeren etter i sømmene, fikk de imidlertid en overraskelse.

Ikke godkjent Joe viser seg å hete Samuel J. Wurzelbacher og har ikke de nødvendige papirer for å kunne arbeide som rørlegger.

– Han har ikke gjennomført det nødvendige opplæringsprogrammet for å kunne ta prøven, opplyser en talsmann for rørleggernes fagforening i Ohio, Tony Herrera.

Rørleggerne i delstaten reagerer derfor sterkt på at Wurzelbacher har utgitt seg for å tilhøre lauget, og de tar også avstand fra den selverklærte rørleggerens utfall mot Obama.

– Dersom det virkelig fins en rørlegger som tjener over 1,6 millioner kroner, skulle vi gjerne ha likt å vite hvor han jobber. Så mye tjener nemlig ikke vi, ler Herrera, som slett ikke er bekymret over Obamas plan om å øke skatten for dem som tjener mer enn dette.

Skattekrav Wurzelbacher medgir overfor fjernsynsstasjonen ABC at heller ikke han er i nærheten av å tjene så mye at han vil bli rammet av Obamas skattereform, tvert imot ettersom demokratenes presidentkandidat lover skattelette for dem som tjener under 1,6 millioner kroner.

At Wurzelbacher er bekymret for skatten, er imidlertid ikke til å undres over, konstaterer amerikanske medier.

34-åringen har nemlig et ubetalt skattekrav på nærmere 8.000 kroner hengende over hodet, og han får takket være sin nye kjendisstatus også trolig problemer neste gang han tropper opp på en byggeplass, uten det nødvendige fagbrevet i lomma.

John McCain beklaget torsdag all oppmerksomheten som har blitt 34-åringen til del.

– Joe, dersom du ser på, jeg beklager, sa McCain da han var gjest hos David Letterman på CBS torsdag.

JIM YOUNG/ REUTERS