PIERRE COLLIGNON

Ikke bare på den okkuperte vestbredden, hvor generasjoner av palestinere har vokst opp i konflikt med staten Israel — men i hele den muslimske verden, i Russland, og til og med i Vest-Europa, blant idealister som selv mener at de kjemper for en bedre verden.

I helgen ble 23 mennesker drept og omtrent 300 såret, da to bomber eksploderte foran Neve Shalom og Beth Israel-synagogene i Tyrkia. I Gagny, en forstad til Paris, brant en jødisk skole ned til grunnen natt til lørdag, og franske myndigheter er ikke i tvil om at antisemitter står bak. Frankrike, et av landene i Europa med størst innvandring, har siden starten av den andre intifadaen i 2000 vært hjemsøkt av overgrep rettet mot jøder. Ortodokse jøder blir overfalt og trakassert på gatene, synagoger og jødiske kirkegårder skjendes, franskmennene understreker imidlertid at de nye angrepene ikke kan sammenliknes med den dystre arven fra 30- og 40-tallet.

Hatet fra Midtøsten

Dette er en ny antisemittisme, i hovedsak løftet frem av unge med innvandrerbakgrunn som tar hatet fra Midtøstenkonflikten ned på fransk jord. I Frankrike er så mange som fem millioner muslimer og 700.000 jøder, derfor rammes Frankrike hardere av motsetningene mellom palestinere og jøder enn noe annet europeisk land.

Men antisemittismen viser sitt ansikt flere steder enn i Frankrike. I Tyskland har den kristeligdemokratiske politikeren Martin Hohmann skapt politisk skandale ved å anklage jødene for å ha begått ugjerninger under den russiske revolusjonen i 1917.

Det synes klart at vi i dag er vitne til flere jødefiendtlige utsagn enn noen gang etter annen verdenskrig.

«Jødisk komplott»

Malaysias avtroppende leder, Mahatir Mohamad, forklarte nylig krigen mot terrorisme som et resultat av et jødisk komplott, i en verden som styres av jødene og hvor USA fungerer som deres stedfortreder.

I Russland er gammelkommunister og nasjonalister enige om at jødene er ansvarlig for landets økonomisk problemer. Palestinske islamister beskylder jødiske finansfolk for å stå bak Verdensbankens krav om liberaliseringer. Og i Zimbabwe har den økonomiske nedturen fått landets president, Robert Mugabe, til å hevde at «jøder i Sør-Afrika som står i ledtog med sine kollegaer i Zimbabwe forsøker å stanse tekstilindustrien i landet».

Ikke lenger ofre

Disse uttalelsene viser at jødene igjen gjøres til syndebukker under økonomiske kriser, slik som så mange ganger tidligere i verdenshistorien. Samtidig virker konflikten i Midtøsten som en katalysator for angrep på jøder.

I de okkuperte områdene er nemlig de historiske rollene byttet om. Jødene fremstår ikke som ofre lengre, men som brutale koloniherrer, de blir til og med sammenliknet med deres egne historiske bødler. Derfor kan man i dag se at det er malt hakekors på det israelske flagget, når europeiske venstreorienterte og globaliseringsmotstandere demonstrerer mot Israels politikk og krigen i Irak. Ariel Sharon blir sammenliknet med Adolf Hitler, og selv en respektert avis som italienske La Stampa griper tak i antisemittismens mange hundre år gamle utspring, korsfestelsen av Jesus. En karikaturtegning i avisen viser Jesusbarnet som trues av israelske stridsvogner og utbryter: «Ikke si at de igjen vil slå i hjel meg ».