«Hvor gammel er du, Omar?» spør den saudiarabiske sjeiken Khaled Al-Khlewi.

«Åtte år,» svarer Omar, som har kommet opp på scenen til sjeiken, som nettopp har fortalt en gruppe tilhørere – flere av dem barn – om sitt syn på jøder.

Talen ble vist på Al-Jazeera i januar, og det er den amerikanske tankesmien MEMRI, som har oversatt samtalen mellom sjeiken og åtteåringen:

Se klipp fra programmet her.

«Liker du jødene?,» spør Al-Khlewi.

Omar: «Nei.»

Al-Khlewi: «Du hater dem. Hvorfor hater du dem? Hva har jødene gjort?»

Omar: «De ville drepe profeten Muhammed.»

Al-Khlewi, som akkurat har fortalt en historie om hvordan jødene ønsket å drepe profeten, og hvordan jødene har planer om å overta Irak, Egypt, Libanon og Saudi-Arabia, bifaller:

«Godt. De ville drepe profeten Muhammed. Og hva gjør de med våre muslimske brødre nå? De dreper dem. Når du forbanner dem, hva sier du da? Åh, Gud?»

Omar: «Åh, Gud, ødelegg jødene.»

Al-Khlewi: «Godt. Og støtt ...»

Omar: «... muslimene.»

Al-Khlewi: «Muslimene. Godt, gutten min.»

Ikke første gang

Det er ikke første gang muslimske barn i foredrag og TV-program lærer å nære hat til jødene. Også Hamas' TV-stasjon fra Gaza har underholdt barn med hvordan de skal mistro jøder. Tidligere hadde Hamas-TV en kanin i voksen størrelse, som direkte på TV tok imot telefoner fra barn, og der hatet til jødene ble dyrket.

Al-Khlewi er en kjent saudiarabisk sjeik, og flere ganger i løpet av foredraget forteller han hvordan jødene ifølge hans synspunkt er upålitelige, og at den beste måten å håndtere en jøde på er med hat.

Etter TV-programmet har det vært en rekke debattinnlegg fra muslimer som mener at sjeik Al-Khlewi har misforstått islam og turer frem med synspunkter i strid med islam. Også blant muslimske og ikke-muslimske bloggere på internett har programmet med sjeiken fått opp-merksomhet.

Debatten raser

En blogger påpeker at det dessverre ikke er noen som har informert denne «belærte islamske lærde» om:

«At deres (muslimenes) hat til jødene ikke har noe med islam å gjøre, Muhammeds lære, eller Koranen, og at det bare handler om den «israelske okkupasjonen», skriver bloggeren og hen-viser til Israels okkupasjon av de palestinske områdene.

For et par uker siden viste Gazas Al-Aksa TV en sketsj , som to unge Gaza-palestinere fremførte på scenen på Gaza islamske universitet. I sketsjen var palestinerne utkledd som jøder, og den ene spilte en jødisk far som lærte sin sønn å hate muslimer.

«Vi jøder hater muslimene. Vi elsker å drepe muslimer. Vi jøder elsker å drikke muslimers blod og araberes blod,» sa han blant annet fra scenen.

Også den egyptiske islamske TV-kanalen, Al-Rahma , viste så sent som i midten av februar et program der to små gutter hyllet krigerne fra Gaza og fordømte jødene.

Observatører har tidligere – med utgangspunkt i program fra Hamas-TV – påpekt at disse barna, som på denne måten blir opplært til å hate jøder, vil ha problemer med noen gang å få et normalt forhold til jødene. Tvert imot er dette med på å skape ekstremisme blant de unge, på sikt kan det utvikle seg til væpnet motstand, som f.eks. i Gaza.

Hatet lever videre

Som en annen blogger skriver om progammene på Al-Jazeera-TV med den saudiarabiske sjeiken:

«Selv hvis det blir skapt en eller annen form for fred mellom islamistene og Vesten, vil det ikke stoppe disse barna når de vokser opp.»

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

I AKSJON: Sjeik Khaled Al-Khlewi i aksjon på Al-Jazeera TV slik Memri-TV har klippet det.