Sørkoreanske diplomater er kommet til Afghanistan for å forhandle med talibanopprørerne som holder 21 sørkoreanere som gisler. Amnesty International er også i direkte kontakt med kidnapperne.

Menneskerettsorganisasjonen krevde torsdag at kidnapperne umiddelbart og uten betingelser setter de bortførte fri. To sørkoreanske gisler er tidligere drept, og talibanfolkene truer med å drepe flere hvis ikke geriljaens krav blir oppfylt.

Utsendingene må forsøke å få kidnapperne til å forstå at Sør-Korea ikke har mulighet til å tvinge regjeringen i Kabul til å sette fri fengslede talibanmedlemmer. Taliban bortførte 23 sørkoreanske kristne, 18 av dem kvinner, i Ghazni-provinsen sør for hovedstaden 20. juli.

Makt

Den afghanske regjeringen vil på sin side ikke høre snakk om å innfri kidnappernes krav. Tjenestemenn i Kabul sier at det bare ville oppmuntre lovløse grupper til å bortføre flere uskyldige mennesker, og antyder bruk av militær makt for å få satt de bortførte fri.

Amnesty Internationals hovedkontor i London opplyste torsdag at organisasjonen har vært i kontakt med den framtredende Taliban-talsmannen Yousef Ahmadi. Han fikk klar beskjed om at kidnappinger strider mot menneskerettighetene og annen folkerett.

– Å ta gisler er et grovt brudd på folkeretten, det fins ikke noe unntak fra denne regelen og ingen unnskyldning for å bryte den. Å ta gisler og drepe dem er krigsforbrytelser, og de som begår slike overgrep må stilles til ansvar, sa Amnestys generalsekretær Irene Khan.

Avvist

Ifølge Amnesty ble disse argumentene ikke blankt avvist av Ahmadi. – Vi forsøker å unngå å komme i konflikt med folkeretten eller bryte menneskerettighetene, så lenge det er i samsvar med (den islamske loven) sharia, skal Taliban-talsmannen ha sagt.

De 21 sørkoreanerne er ikke de eneste som har vært forsøkt brukt som brikker i et spill om frigivelse av talibanfanger. To tyske ingeniører ble kidnappet i Midt-Afghanistan i juli; den ene av dem er senere funnet skutt og drept mens det fortsatt letes etter den andre.

De to tyskerne ble bortført i den midtafghanske provinsen Maidan Wardak 18. juli. Kidnapperne tilhører ifølge nyhetsbyrået DPA en talibangruppe som etter alt å dømme har kontakt med kriminelle elementer.

GISLER: 23 sørkoreanere ble bortført av Taliban. To av dem er blitt drept.
YONHAP
DREPT: Bae Hyeong-gyu
NEWSIS
DREPT: Shim Sung-min
HO