Russerne, Nordalliansen, Taliban og amerikanerne har spredd titusenvis av dødelige eksplosiver ved den gamle russiske flybasen i Bagram.

Nå ligger de i jord og sand og venter på sine offer — eller de norske mineekspertene.

USA ba spesielt om norsk ekspertise da de trengte hjelp til å rydde miner, udetonerte raketter, bomber og granater.

Nordmennene har lang erfaring fra Libanon, Kosovo, Bosnia og Makedonia. De 16 ingeniørsoldatene, halvparten fra Vestlandet, har ryddet eksplosiver i Kandahar siden nyttår. Nå har de vært i Bagram nord for Kabul i 14 dager.

Verdens verste sted

— Ingen har sett lignende tilstander og det spørs om det finnes noen verre steder i verden, sier sjefen, major Espen Simonsen (34).

— Det er en veldig slitsom og stressende jobb. Du vet at saken er lagt ned for å drepe deg. Vi jobber lange dager, men passer på at det blir pauser så det ikke går ut over konsentrasjonen.

Han innrømmer at de alle tenker seg om en gang ekstra etter at tre dansker og to tyskere ble drept under demontering av eksplosiver for få dager siden.

En vanlig dag på jobben

Korporal Odd Arne Blomberg (29) fra Ørsta lister seg på «luftputesko» gjennom minefeltet. I hendene holder han bombebrennrør han finner på veien. Han lager en haug av eksplosiver og legger sprengstoff på toppen. Fra trygg avstand utløser han ladningen.

Mineskoene fordeler trykket slik at det er mulig å trå på miner uten at de eksploderer.

Fenrik Tore Grevle (40) fra Voss og korporal Brynjulf Hvitsten (34) fra Stanghelle pløyer jordene i minehelvetet utenfor flystripen med en ombygd landbruksmaskin. De pløyer med en mekanisk minerydder. En stor valse som roterer pisker solid kjetting ned i jorden og utløser små og store eksplosjoner.

— Stridsvognminer rister litt i kroppen, men antipersonellminer blir bare et lite poff her inne, sier «grevlingen» Grevle der han sitter trygt bak spakene i den noe spesielle «skurtreskeren».

Etter Dante

Turen fra Kabul til Bagram er som en reise i Dantes inferno, etter at Dante forsvant.

Utbombede, ubeboelige hus, granatkrater, mineadvarsler, stridsvognvrak, en krigsherjet, grå og brun dantefilial. Ingen mennesker, ingen trær, ingenting. Bare grått og brunt og regn, regn, regn.

I teltet til de norske ingeniørsoldatene bare drypper det.

Frielekaffe, Toro betasuppe, General snus og under den provisoriske kjøkkenbenken, bokser med Ringnes pilsner. En britisk militærstasjon spiller «The Sun Always Shines on tv».

La det regne, for Afghanistan gir det håp, det har ikke regnet skikkelig på over fire år.

ETTER DANTE: Vraket av et MIG jagerfly vitner om kamphandlingene for kort tid siden. Korporal Odd Arne Blomberg klargjør for sprengning av miner.
FOTO: ROAR CHRISTIANSEN