De to landenes FN-ambassadører holdt onsdag nye samtaler om muligheten for å endre sitt felles utkast til resolusjon. Hensikten er å bake inn et libanesisk krav om israelsk tilbaketrekking i teksten, sa en diplomat ved FN-hovedkvarteret i New York onsdag.

Den ikke navngitte diplomaten sa ingenting om hvorvidt ambassadørene John Bolton og Jean-Marc de la Sablière hadde gjort noen framskritt. En avstemning i Sikkerhetsrådet kan tidligst skje torsdag, hevdet FN-kilder.

Usikkert

Men en talsmann for Det hvite hus sa onsdag kveld norsk tid at det er høyst usikkert når det kan komme en avstemning.

— På dette tidspunkt kan ingen av oss forutsi når vi kan få en resolusjon, sa Tony Snow. Den amerikanske regjeringen hadde tidligere sagt den ventet en resolusjon i begynnelsen av uken, men diskusjonene har halt ut.

— Vi har fått noen dramatiske vitnemål og kommentarer. Man kan vente at folk vil drøfte disse synspunktene de neste dagene, fortsatte Snow.

Krav

— Det ser utvilsomt ut til at amerikanerne har innvendinger mot tekstforslaget der visse av Libanons krav er tatt med, sa Jacques Chirac onsdag. Han har tidligere antydet at Frankrike kan komme til å legge fram et resolusjonsforslag på egen hånd, hvis USA ikke vil være med.

Det diplomatiske arbeidet fortsatte samtidig som Israel varslet utvidelse av sin offensiv i Libanon. Hovedmålet er å få bukt med den islamistiske Hizbollah-geriljaen og dens rakettangrep mot israelske mål fra sørlibanesiske baser.

USAs assisterende utenriksminister David Welch hadde onsdag samtaler om forslaget til Libanon-resolusjon med sentrale politikere i Beirut. Men ifølge libanesiske ledere så det ikke ut til å være gjort særlige framskritt.

«Sminke»

— Det eneste han har med seg er sminke som skal pynte på det som fortsatt er et svært stygt forslag til resolusjon, sa den libanesiske nasjonalforsamlingens president Nabih Berri. Welch møtte onsdag både Berri og Libanons statsminister Fouad Siniora.

Nabih Berri er sjiamuslim og regnes som en av Hizbollahs viktigste allierte på politisk hold. Beirut-regjeringen ønsker øyeblikkelig våpenhvile og en rask tilbaketrekking av de israelske styrkene, slik at 15.000 libanesiske regjeringssoldater kan rykke inn i Sør-Libanon.

Israel har gjort det klart at landet ikke vil trekke seg ut før en internasjonal styrke står klar til å hjelpe disse regjeringssoldatene til å skaffe seg kontroll. Ett av temaene for de fransk-amerikanske drøftingene i FN er hva slags internasjonal styrke det kan bli snakk om.