Nobelkomiteens leder Gunnar Berge informerte verdenspressen på den tradisjonsrike pressekonferansen i Nobelinstituttet kl. 11 i dag.

— Carter har gjort en innsats i flere tiår for løsning av konflikter og kjempet demokrati og menneskerettigheter, sa Berge.

- Kritikk mot Bush

Carter har vært en aktiv motstander av president George W. Bush' planer om å angripe Irak. Berge ble spurt om tildelingen av prisen til Carter dermed kunne oppfattes som et spark på leggen til USAs president.

— Slik kan det helt klart oppfattes. I en situasjon der mange krefter vil bruke vold for løse konflikter, er Carter en viktig motvekt, sa Berge.

Statsminsiter Kjell Magne Bondevik sier til NRK at han er overrasket over Berges uttalelser om Bush, og at han velger å fokusere på alt det positive Carter har gjort.

- Takknemlig og beæret

Jimmy Carter sier han er takknemlig og beæret for å bli tildelt Nobels fredspris for 2002.

— Carter-senterets arbeid har vært et fantastisk bidrag til verden de siste 20 årene, sier Carter.

— Det er vel ingen tvil om at Nobelprisen i seg selv oppmuntrer mennesker til å være opptatt av fred og menneskerettigheter, så jeg er svært takknemlig og beæret for dette, sier prisvinneren.

Camp David

Berge pekte på at Carter bidro som mekler i Camp David-avtalen mellom Israel og Egypt i 1978, en innsats som alene var verd en nobelpris.

— Carter har understreket menneskerettighetenes plass i internasjonal politikk. Han har vært fredsmekler på mange kontinenter, og valgobservatør ved talløse valg. Han har gjort en innsats for å bekjempe tropiske sykdommer, og står fast på prinsippet om at internasjonale konflikter skal løses ved mekling, ikke voldsbruk, sa Berge.

Det er 20. gang prisen går til USA eller Canada.

156 nominerte

Nobelkomiteen hadde fått rekordmange nominasjoner til prisen i år, men det var få klare favoritter. Blant de 156 nominerte fantes Afghanistans president Hamid Karzai, pave Johannes Paul II, New Yorks borgermester Rudolph Giuliani og til og med U2-vokalisten Bono.

Berge sa at Carter hadde fortjent nobelprisen allerede etter Camp David i 1978, og at årets tildeling derfor kunne sees på som en feil som ble rettet opp.

ÅRETS FREDSPRISVINNER: USAs tidligere president, Jimmy Carter
Foto: Reuters/Scanpix