Det konservative regjeringspartiet Selvstendighetspartiet er valgets favoritt, men oppløpet kan bli jevnt.

På de siste meningsmålingene ligger Selvstendighetspartiet, som har sittet i regjering sammen med det sentrumsorienterte Fremskrittspartiet siden 1995, an til å få mellom 35 og 40 prosent av stemmene.

– Det vil bli veldig jevnt, tror analytiker Olafur Hardarson ved Universitetet på Island.

Politiske observatører i Reykjavik regner med at Selvstendighetspartiets leder og sittende statsminister Geir Haarde vil stå sterkt i de kommende regjeringsforhandlingene.

Nye partnere?

Men om han får med seg Fremskrittspartiet videre, er mer uklart. Partiet gjorde det dårlig i lokalvalget i fjor og har slitt på meningsmålingene foran lørdagens valg.

– Det er mange mulige koalisjoner, og det er ikke umulig at til og med det partiet som får flest stemmer, kan bli utelukket fra regjeringen, sier Svangborg Sigmarsdottir, som er politisk kommentator i avisen Frettabladid.

Miljøvern

Valgkampen har vært dominert av ett tema: tempoet på utviklingen av storindustrien. Partiet De Venstre-Grønne har vunnet oppslutning på sin motstand mot nye aluminiumsverk og den store Karahnjukar-dammen, som ble bygd for å forsyne et nytt aluminiumssmelteverk med kraft. Koalisjonspartiene vil fortsette byggingen.

Rundt 220.000 stemmeberettige islendinger skal velge 63 medlemmer til Alltinget. Valglokalene stenger ved midnatt natt til søndag