Jackson, en liberal demokrat, mener det nytter å snakke med Taliban, og at det aller viktigste er å unngå tap av menneskeliv.

Det var torsdag ulike meldinger fra Jackson og Taliban-talsmenn om hvem som hadde kommet med initiativet først. Talibans ambassadør i Pakistan Abdhul Salam Zaeef sa torsdag at de hadde akseptert Jacksons tilbud, mens Jackson selv har sagt at han er blitt invitert av Taliban.

Uansett er Jacksons planer en hodepine for USA som sier kravet om utlevering av den hovedmistenkte Osama bin Laden ikke er tema for forhandlinger.

Todelt

Jackson på sin side sier at hans reise i tilfelle vil være todelt. For det første vil han forsøke å få frigitt åtte vestlige hjelpearbeidere, to amerikanere, fire tyskere og to australiere, som er fengslet i Afghanistan tiltalt for å ha spredt det kristne budskap.

Den andre delen vil være å forsøke å få bin Laden utlevert slik at han kan stilles for en internasjonal rett.

Jesse Jackson sa til CNN torsdag at han med en gang kontaktet utenriksminister Colin Powell og den nasjonale sikkerhetsrådgiveren, Condoleezza Rice. Svaret var at USA ikke forhandler med Taliban, men at det fikk være opp til Jackson selv om han ville reise.

— Det virker på meg som om Taliban forsøker å utsette en beslutning, sa viseutenriksminister Richard Armitage til NBC. Ifølge CNN sa en ikke navngitt kilde i Bush-administrasjonen at Jackson har hjertet på rett sted, men at det ikke vil være riktig av ham å dra, og at de vil gjøre alt de kan for å overbevise ham om dette.

Ikke bestemt

Jackson ville torsdag ikke si noe om han vil reise.

— Det er mange hensyn å ta. Vi må dessuten sette sammen en delegasjon med tyngde, sa han. Til NBC sa han at han egentlig ikke vil dra, og at han bare vil dra dersom det er gode muligheter for framgang.

John Mercer, faren til den ene av to amerikanere som sitter fengslet, Heather Mercer, setter sin lit til at Jackson skal få datteren ut. Han befinner seg i Pakistan. Ifølge Mercer har de fengslede det bra, men at de er flyttet til ukjent sted på grunn av faren for militære angrep fra USA.

Rettssaken mot de åtte hjelpearbeiderne fortsetter lørdag etter at den ble avbrutt av terrorangrepene. De risikerer dødsstraff.

Jackson har tidligere klart å få frigitt flere amerikanere som har vært gisler i ulike konflikter: fra Kuwait og Irak i 1990, tre soldater fra Jugoslavia i 1999, og i 1984 fikk han jagerflygeren Robert Goodman ut av Syria.