San Francisco: Den fargerike 71 år gamle Brown, som i dag er delstatens statsadvokat, har ikke lagt skjul på at han har ambisjoner om å overta når Arnold Schwarzenegger går av uten å kunne stille til gjenvalg.

Demokratisk guvernør

Brown var demokratisk guvernør i åtte år, fra 1975 til 1983. Det er ingen andre seriøse utfordrere blant demokratene, noe som betyr at han kan belage seg på å bli partiets kandidat til valget til høsten.

På republikansk side kjemper teknologimilliardærene Meg Whitman, som har bakgrunn fra eBay, og Steve Poizner, om nominasjonen.

Romanse med Linda Ronstadt

Under sin forrige periode som guvernør tiltrakk Brown seg oppmerksomhet på grunn av interessen for miljøsaker og en romanse med sangeren Linda Ronstadt. Han fikk kallenavnet guvernør Månestråle etter at han foreslo at California skulle skyte opp sin egen satellitt.

Den som blir guvernør, overtar en delstat på konkursens rand. Arbeidsledigheten er langt over 10 prosent, og lovgiving mot skatteøkninger har ført til et budsjettunderskudd på titalls milliarder dollar.

Bevilgninger til skolevesen, fengselsvesen og miljøformål er kuttet drastisk for å få budsjettet til å gå opp.

Schwarzenegger har kjempet en forgjeves kamp for et budsjett i balanse mot et sterkt splittet delstatskammer.

MÅ GÅ AV: Arnold Scwarzenegger nærmer seg slutten på sin karriere som guvernør i California.
JASON REED