Peter Seebahn (63) er en god hobbygartner som steller pent med kolonihagen sin. Derfor står han i en kø som ikke rikker seg, enda klokken bare så vidt er 8 på morgenen.

— De burde heller finne seg en øde øy, sier Seebahn. Han begynner å bli irritert.

Mellom Seebahn og grønnsakshagen er det kommet et 2,5 meter høyt smijernsgjerde. Det har sylskarp piggtråd på toppen, er 12 kilometer langt og har kostet den tyske staten 100 millioner kroner. Dette - kombinert med lyskastere, videokameraer, røntgenapparater, ridende politi, hundepatruljer, helikoptre, overvåkingsfly og politibåter - skal sørge for at de åtte statslederne får møtes i ro og fred onsdag, torsdag og fredag i neste uke. Ikke mindre enn 16.400 politifolk er utkommandert for å passe på. Det gjør møtet til den største politioperasjonen i Tysklands historie - og også en av de mest omstridte.

291 innbyggere

Noen minutter før kl. 8 i går kom den siste jernbommen på plass som sperrer for all fri ferdsel ut og inn.

For å komme forbi, må Peter Seebahn og de andre heretter ha et personlig kort som gir rett til å passere gjennom de to eneste åpningene i gjerdet. Kortet venter i enden av køen i akkrediteringsrommet.

Nøyaktig 291 innbyggere er bokstavelig talt blitt gjerdet inne på Heiligendamm. Fram til toppmøtet er over fredag i neste uke, må de gjennom sikkerhetskontroller av flyplasstypen når de skal inn i området. Besøk må varsles til politiet, gjestene sikkerhetsklareres.

Bilene må ha egen godkjenning. I sikkerhetsslusen lukter bombehunder seg ivrig igjennom alle kjøretøyene som skal inn. Et eget apparat som undersøker bilene på undersiden må de også igjennom

Møteforbud for retten

De voldsomme tiltakene skal først og fremst holde demonstrantene på avstand. Globaliseringskritikere av alle sjatteringer er ventet i 10.000-tall til Østersjøkysten. Møtet mellom George W. Bush, Angela Merkel, Tony Blair og de andre statslederne er også et opplagt terrormål.

Avskjermingen har på ingen måte unngått kritikk: En lokal domstol har i to omganger lempet på ett av politiets viktigste tiltak: Både rundt flyplassen i Rostock, der statslederne skal lande, og i området utenfor gjerdet må det være lov å demonstrere, mente dommerne. Politiet har anket begge avgjørelsene: De vil ha en demonstrantfri sone som strekker seg flere kilometer ut fra gjerdet, og heller ingen demonstranter ved flyplassen.

Visepresidenten i det tyske parlamentet, sosialdemokraten Wolfgang Thierse, har kritisert politiets metoder i forkant av møtet: Innsamlingen av luktprøver fra venstreradikale aktivister som er mistenkt for å ha stått bak anslag, minner ham om Stasis metoder. Opposisjonen har også kritisert politiets omfattende razziaer mot flere G8-kritiske miljøer.

- Ubåt er umulig

Innenriksminister Wolfgang Schäuble, som har ansvaret for den enorme politiaksjonen, har påpekt at «de kan jo ikke møtes i en ubåt heller».

Men hageeier Peter Seebahn (63) har fått støtte fra mannen som på 70-tallet tok initiativet til disse møtene, tidligere tysk kansler Helmut Schmidt. Tanken den gang var at treffene skulle være uformelle, uten stort presseoppbud eller formelle dagsordener.

Slik mener Schmidt det bør bli igjen, og forslår at statslederne kan møtes som den gang, «på en øy eller på et golfhotell, helt avsides i en dal mellom høye fjell».

LUKKET INNE: 16.400 tyske politifolk og et 12 km langt smijernsgjerde skal sørge for at G8-toppmøtet i den lille badebyen Heiligendamm ved Østersjøen i neste uke ikke blir forstyrret. I går ble gjerdet lukket og byen i praksis hermetisert.
GORM K. GAARE / EUP- IMAGES