• Terroristene fikk henne til å bære en bag full av sprengstoff, opplyser afghanske myndigheter.

En åtte år gammel afghansk jente ble det eneste offeret da opprørere detonerte bomben de hadde bedt henne om å bære, opplyste Afghanistans innenriksdepartement søndag, skriver Aftenposten.no.

— Terroristene fikk den uskyldige åtte år gamle jenta til å bære en bag med bomben som hun skulle sette fra deg i nærheten av afghanske sikkerhetsstyrker, sier Sediq Seddiqi, talsmann for innenriksdepartementet.

Ifølge talsmannen ble bomben detonert før hun kom fram til sikkerhetsstyrkene.

— De detonerte bomben og drepte henne. Det var ingen andre som mistet livet, sier Seddiqi.

Hendelsen fant sted lørdag i Waesbala-området i Charchio-distriktet i den sørlige provinsen Uruzgan.

Flere angrep

Lørdag ble et sykehus i den afghanske Logar-provinsen, like sør for hovedstaden Kabul, rammet av et selvmordsangrep. Det ble først opplyst fra det afghanske helsedepartementet at 60 mennesker ble drept, men tallet ble senere nedjustert til 20.

Søndag kommer det frem at 38 mennesker, mange av dem kvinner og barn, ble drept, skriver NTB.

— Denne umenneskelige gjerningen er unik i konflikthistorien i vårt land, og var rettet mot et sted der sår gror og pasienter mottar behandling, skriver helsedepartementet i en uttalelse.

Taliban benekter at de har noe med angrepet å gjøre, skriver Aftenposten.no.

— Vi fordømmer dette angrepet på et sykehus. De som gjorde det ønsker å diskreditere Taliban, sa Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid, ifølge al Jazeera.

Angrepet lørdag kom dagen etter et annet angrep rettet mot sivile. Fredag ble minst ti mennesker drept i den nordlige Kunduz-provinsen.

I tillegg ble to ISAF-soldater drept denne helgen, en av dem fransk.

Tilbaketrekninger

Helgens voldsbølge i Afghanistan kommer samme uke som president Barack Obama gjorde det klart at 33.000 amerikanske soldater skal trekkes ut av landet innen neste sommer.

Flere land har signalisert at de vil gjøre som amerikanerne. Allerede torsdag informerte Frankrikes president Nicolas Sarkozy om at han velger å følge den samme nedtrappingstakten som Obama skisserte, mens Storbritannias statsminister David Cameron fastslo at alle britiske soldater skal være hjemme innen 2015.

Norge fulgte raskt etter. I forbindelse med sitt Afghanistan-besøk sa Jonas Gahr Støre at Norge gradvis ville redusere antallet soldater i Afghanistan.

De internasjonale ISAF-styrkenes mål er at afghanske styrker fra 2014 skal ha ansvaret for sikkerheten i landet.

Bekymret for fremtiden

Afghanere NTB har snakket med i Faryab-provinsen er bekymret for hva som vil skje når de internasjonale styrkene trekker seg ut.

— Når soldatene blir borte, er jeg redd for at alt vil har bygget opp de siste årene, blir revet ned. Jeg gruer meg til den dagen de forsvinner, sier sier Jawid Akbary til nyhetsbyrået.

Overfor NRK peker Kristian Berg Harpviken, direktør ved Fredsforskningsinstituttet i Oslo, på sårbarhet i den afganske regjeringen.

— Dersom regjeringen sprekker, så er faren for militærkupp og fornyet konflikt stor, sier han.

En spesialdomstol som president Hamid Karzai oppnevnte etter parlamentsvalget i fjor, har besluttet at 62 medlemmer av den folkevalgte forsamlingen skal erstattes av andre på grunn av det omfattende fusket som preget valget, skriver NTB.

Vestlige diplomater reagerte med vantro.