Det var sist lørdag det holdt på å gå galt i ferieparadiset Bønnerup Strand på Djurslands nordkyst, skriver BT.dk.

Jenta havnet under omlag en halv meter skum som lokale brannmenn hadde sprøytet inn i borgen i forbindelse med en årlig havnefest som holdes på stedet.

Såpeglatt

Brannmennene åpnet brannbilens skumsprøyte til barnas store glede, og spylte ut masse skum i borgen der det befant seg mange barn.

Men så gikk det fryktelig galt.

Annette Kjeldsen befant seg på Bønnerup på ferie med sin familie på det aktuelle tidspunkt, og hennes åtte år gamle sønn lekte først i det skumfylte hoppeslottet.

– De sprøytet først én runde med skum, men det var da de sprøytet enda en omgang at krisen oppsto. Plutselig var det rundt 50 cm skum i hoppeslottet, og det ble fryktelig glatt. Barna gled og klarte ikke å holde seg på bena, sier Kjeldsen til Aftenposten.no.

Livløs

Kjeldsen sønn reagerte med å gå ut da skummengden økte drastisk, og befant seg derfor like utenfor hoppeslottet da problemene oppsto.

Ifølge Kjeldsen sto store barn på 11-12 år og gråt etter foreldrene fordi de ikke klarte å reise seg, og ikke kunne se på grunn av skum i øynene.

Hun begynte å hjelpe barna ut av hoppeslottet da hun plutselig kjente at hun tråkket på noe som lå på bunnen av hoppeslottet. Det var en norsk jente på fem år som hadde havnet under skummet.

– Jeg tok tak i armen hennes, og forsøkte å dra henne ut. Det var ingen tvil om at hun var livløs, fordi hun var veldig tung, sier Kjeldsen.

Gjenoppliving

De enorme skummengdene gjorde at det var ekstremt glatt, og jenta glapp fra henne.

– Hun gled mellom fingrene mine tilbake nedi skummet. Jeg måtte rote nedi skummet for å finne henne igjen, forteller Kjeldsen.

Etter hvert kom brannmenn til og begynte å gi jenta munn-til-munn-gjenoppliving, og etter kort tid begynte jenta å gråte. Hun ble deretter fraktet til sykehus i ambulanse.

Foreldrene til jenta lette desperat etter sin datter i området, og kom løpende til da Kjeldsen fikk plassert den bevisstløse 5-åringen på asfalten utenfor hoppeslottet.

Moren takket

Moren til jenta kom løpende bort til Kjeldsen og takket den danske hjelperen.

– Både hun og jeg gråt. For det hele var nær ved å gå helt galt. Hadde jeg ikke tråkket på jenta, ville hun sannsynligvis vært død, sier Kjeldsen, som forteller om hendelsen for å hindre at dette skjer flere ganger.

– Jeg er lykkelig fordi saken endte godt. Og så håper jeg virkelig at alle brannstasjoner i både Norge og Danmark nå forstår at man ikke må sprøyte skum i hoppeslott på denne måten, sier hun.

Vanlig med skumshow

Skumsprøytingen var ikke planlagt, og brannmennene som var med på seansen beklager på det sterkeste.

– Jeg har en gjeng med svært triste brannmenn her. Alle vet at det nå er slutt på å sprøyte skum i hoppeslott, sier Jan Recke, ansvarshavende innsatsleder ved Grenaa brannstasjon til BT.

I Danmark er det helt vanlig at brannmenn for å promotere brannvesenet kjører ut og gleder barna med skumshow i forbindelse med ulike arrangementer.

– Lett å brenne seg

Her til lands er brannvesenet skeptisk til å gjøre brannvesenets jobb til underholdning.

– Jeg har ikke hørt om lignende tilfeller i Norge. Brannvesenet blir jo ofte oppfordret til å gjøre morsomme ting som dette i underholdningsøyemed, men det er lett å brenne seg. Derfor holder vi oss unna denne typen arrangementer, sier brannsjef i Oslo, Jan Myroldhaug, til Aftenposten.no.