Svensker, dansker eller tyskere.

Dette er ryktene som de siste har kommet fra lokale informanter om hvem som den siste tiden har vært i terrortrening: Folk av nordeuropeisk opphav eller statsborgerskap, ifølge Stig Jarle Hansen.

Hansen, førsteamanuensis ved Universitetet for miljø— og biovitenskap, har lange forskningsopphold i Jemen bak seg, senest i år.

— Det betyr at det kan godt ha vært en identitet som er blitt forvekslet. Skandinavisk identitet kan være forvirrende for mange, sier Hansen.

Trent siden februar

Nyhetsbyrået AP sier en etnisk nordmann i 30-årene nå er «operasjonell» i terrornettverket. Det betyr, ifølge dem, at mannen er klar til å bli sendt ut på terrorangrep.

— Ryktene har gått så langt tilbake som februar, men er blitt intensivert den siste måneden, sier Hansen.

Nordmannen skal ikke ha fått tildelt et spesifikt oppdrag, ifølge AP. De baserer dette på bekreftelser fra tre europeiske sikkerhetstjenester. Ingen er blitt intervjuet med fullt navn. Nordmannen skal ha konvertert til islam i 2008, og deretter blitt radikalisert.

Deretter oppholdt han seg «noen måneder» i Jemen. Treningsopphold på både uker og måneder er vanlig.

Jemen har de siste årene huset en av Al Qaidas potensielt mest potente grener, Al Qaida på Den arabiske halvøy.

Politiets sikkerhetstjeneste vil ikke bekrefte om de kjenner til nordmannen i 30-årene.

— Vi har beskrevet i trusselvurderingen at enkeltpersoner reiser til treningsleire. Det er ikke noe nytt i at det kan skje, sier Siv Alséen, kommunikasjonsrådgiver i PST.

Flere har reist ned

Den åpne trusselvurderingen beskriver situasjonen slik:

«Flere personer i Norge har gjennomført reiser til konfliktområder for opphold i treningsleire eller deltagelse i kamphandlinger. De fleste som reiser synes å være opptatt av å støtte militante grupper som har et lokalt eller regionalt fokus. For andre fremstår gruppenes fokus som mindre viktig, så lenge de får anledning til å trene eller å delta i kamphandlinger.»

Al Qaida på Den arabiske halvøy vokste frem samtidig som mororganisasjonen var under angrep i Pakistan og Afghanistan. En av gruppens mest kjente operasjoner var da Omar Farouk Abdulmutallab forsøkte å sprenge passasjerflyet fra Amsterdam til Detroit, første juledag i 2009. Angrepet ble avverget.

Det siste året har gruppen hatt sterkest befestning i de to byene Ja'ar og Zinjibar, begge i Abyan-provinsen, i det sørlige Jemen.

21 mai i år drepte en selvmordsbomber, antatt å være tilknyttet dem, over 120 mennesker i hovedstaden Sana'a. For under to uker siden angrep regjeringsstyrker regionbyene Ja'ar og Zinjibar, med flere drepte i av luft- og bakkeangrep.

Svak landsbykontroll

Bilder fra byen vitner om fullstendig utbombede hus og flyktende innbyggere.

I går ble mer enn 25 bomber, i tillegg til våpen og ammunisjon, funnet i en politirazzia i havnebyen Mukalla i naboprovinsen Hadhraramaut, ifølge avisen National Yemen.

Hansen sier det er et åpent spørsmål hvordan gruppen vil spre seg etter å ha blitt kastet ut av Abyan-provinsen.

— Mange mener de siger mot Hadhraramaut. Jemens regjering har tradisjonelt svak kontroll på landsbygden, sier Hansen.

Al Qaida i Jemen har det siste året mistet flere sentrale personer i amerikanske droneangrep, inkludert den daværende lederen Anwar al-Awlaki og gruppens redaktør, Samir Khan.

AL QAIDA-LOGO: Dette skiltet, inneholdende logoen til Al Qaida, ble fotografert i Ja'ar, Abyan-provinsen, 15. juni. Ja'ar ble holdt av Al Qaida i over et år, inntil et angrep tidligere i år.
Hani Mohammed, AP/NTB Scanpix