Christer Pettersson har godkjent og skrevet under på en tekst der vennen Gert Fylking redegjør for hvordan Pettersson erkjenner at han drepte Sveriges statsminister Olof Palme i 1986. Christer Pettersson var selv med og leverte brevet til den svenske avisen Expressen fredag kveld.

Pettersson satte sitt navnetrekk på dokumentet klokken 10.55 fredag formiddag, og lørdag ble det publisert i avisen.

"Ville skape rettferdighet"

I brevet, som er utformet som et debattinnlegg, bekrefter politiets og aktoratets bilde av motivet: Han ville "skape den rettferdighet som bombemannen (Petterssons venn, Lars Tingström, red. anm.) aldri lyktes å opprette".

Pettersson har tidligere uttalt om Palmedrapet at "det kan ha vært meg", om hvem som skjøt Palme.

Ifølge Fylking har Pettersson lenge lidd av å se hvordan enken Lisbet Palme ikke blir trodd. Hun har hele tiden hevdet at hun så Pettersson skyte ektemannen i 1986, men retten sådde tvil om vitnemålet og frikjente Pettersson på grunn av mangel på bevis.

"Visst faen var det jeg som skjøt"

I lørdagens innlegg i Aftonbladet forteller Fylking blant annet:

"Christer Pettersson har sagt til meg: Visst faen var det jeg som skjøt, men man kan aldri ta meg for det. Våpenet er borte." Og videre:

"Han sier også at scenarioet for drapsnatten, som vi sammen har pratet oss fram til, ikke bare er mulig, men at det stemmer fullt og helt."

Inhabil rett?

Årsaken til at Pettersson skal ha gitt tillatelse til at teksten blir offentliggjort nå, er ifølge Fylking at Lisbet Palme rettet kritikk mot etterforskningen i avisen Dagens Nyheter tidligere i uken.

Palmes enke satte spørsmålstegn ved om dommerne i saken var objektive, siden en av dem var gift med en av Palmes fremste politiske motstandere.

Politiet vil følge opp

Sveriges rikskriminalsjef Lars Nylén skriver i en pressemelding lørdag at etterforskerne kommer til å følge opp innlegget, men han vil ikke kommentere hvilke konkrete tiltak som skal settes i verk.