Arafat sa sent søndag kveld at palestinerne på egen hånd har innført det han kalte en våpenhvile på Vestbredden og i Gaza-stripen. Israel og resten av verdenssamfunnet bør gripe denne sjansen til å skape varig fred i Midtøsten, framholdt han.

— Vi har bestemt oss for å innføre våpenhvile, og våre brødre i Hamas og Islamsk Jihad samarbeider med oss. Men hvis Sharon turer fram med sammensvergelsene sine, vil han snart finne ut at det er grenser for vår tålmodighet, sa Arafat i et intervju med den libanesiske kringkastingsstasjonen LBC.

"Fortsatt kontakt"

— Vi har rettet oss etter verdenssamfunnets oppfordring om å skape grunnlag for nye fredsforhandlinger. Dersom israelerne fortsetter med drap og massakrer på vårt folk, vil vi ikke lenger kunne forholde oss tause, sa Arafat, som tilføyde at det fortsatt er kontakt mellom israelske og palestinske forhandlere.

Men disse kontaktene har ikke gitt resultater av betydning, framholdt han. Arafat sa også at han vil reise til Beirut – byen han og hans palestinske frigjøringsorganisasjon PLO ble fordrevet fra, da israelerne invaderte Libanon i 1982 – for å delta på et arabisk toppmøte som etter planen skal holdes i mars.

— Da jeg den gang reiste fra Beirut, sa jeg at jeg skulle til Palestina. Og til Palestina kom jeg, til tross for alle hindringene som ble lagt i min vei, sa Arafat, som lovet at alle palestinske flyktninger neste jule- og nyttårshelg vil kunne reise til Jerusalem for å be.

Seks drept

Israelske soldater drepte søndag seks palestinere nord i Gaza-stripen. Palestinerne var ifølge israelske sikkerhetskilder på vei for å angripe israelske soldater og jødiske bosettere, men talsmenn for de palestinske selvstyremyndighetene sa at de drepte var uskyldige mennesker som gikk i feller israelerne hadde lagt for dem.

— Disse menneskene ble drept med kaldt blod. Mens det hersket ro i området og mens USAs utsending Anthony Zinni forbereder en ny reise til regionen, heller Israel bensin på bålet ved å legge ondskapsfulle feller for uskyldige palestinere, het det i en erklæring fra selvstyremyndighetene.

Ifølge palestinernes talsmenn åpnet israelske stridsvogner ild mot mål to steder i de selvstyrte områdene søndag kveld. Ingen mennesker kom til skade, men det ble gjort betydelig materiell skade, tilføyde talsmennene.

(NTB)

NYTTÅRSBØNN: Yasser Arafat nekter å gi opp. - Ikke avskriv meg, er hans advarsel til Ariel Sharon.
FOTO: REUTERS