Toshiyuki Sato er en høytstående embetsmann i det japanske utenriksdepartementet hvor han arbeider med tilrettelegging av viktige statsbesøk.

Han har arbeidet i departementet siden 1991 og har erfaring som diplomat fra Hongkong og USA.

Ifølge politiet betalte Sato 10.000 yen, om lag 660 kroner, for å ha sex med den mindreårige jenta i bilen mens den sto parkert i en gate i et område sørvest for Tokyo. Episoden fant sted i september i fjor, og politiet sa torsdag at Sato var klar over jentas unge alder.

Utenriksdepartementet ville torsdag ikke kommentere arrestasjonen som er den siste av en rekke pinlige affærer hvor embetsmenn fra departementet er innblandet.

I august ble to tidligere tjenestemenn tiltalt for å ha svindlet til seg 21,5 millioner yen — 1,4 millioner kroner — i offentlige midler ved å føre opp svært høye utgifter for leie av limousiner i forbindelse med G8-møtet i 2000.

Forrige måned var også departementet i søkelyset etter at det nektet en ikke-statlig bistandsorganisasjon å delta i giverkonferansen for Afghanistan. Det var en av årsakene til at Makiko Tanako måtte gå av som utenriksminister.

Den siste tiden har flere personer — både lærere, politimenn og en kjent dommer — blitt arrestert for å ha hatt sex med mindreårige og for å ha avtalt og betalt stevnemøter via internett.

(NTB)