Kan ga løftet etter at et mistillitsforslag ble reist mot ham av det konservative partiet Liberaldemokratene og to mindre partier.

Statsministeren ba de folkevalgte fra regjeringspartiet Demokratene om å holde sammen inntil videre for ikke å sette gjenoppbyggingen av landet i fare.

— Når håndteringen av jordskjelvkatastrofen er noenlunde fullført, og når jeg noenlunde har utført mine oppgaver, ønsker jeg at yngre generasjoner overtar mine forpliktelser, sa Kan.

Overlevde mistillitsforslag

Dette løftet tilfredsstilte flere av Kans motstandere innad i regjeringspartiet, og mistillitsforslaget ble dermed avvist i nasjonalforsamlingen.

Kan har i dag ledet Japan i snaut ett år. Han har ikke satt noen presis dato for når han vil gå av.

Men med løftet om avgang og en svekket posisjon i eget parti risikerer han å bli en statsminister uten stor innflytelse. Planene om skattereformer og økonomiske tiltak kan bli vanskelige å få gjennomført.

Vanskelig

Opposisjonen sier klart at den ikke vil gjøre det enkelt for Kan.

— Vi planlegger å fortsette løpet med den sterke overbevisningen at en Kan-regjering ikke er bra for landet og for folket, sier leder Nobuteru Ishihara i det største opposisjonspartiet Liberaldemokratene.

Om lag 100.000 mennesker bor fortsatt i leirer etter jordskjelvet og tsunamien den 11. mars, og nedstengningen av det ulykkesrammede atomkraftverket Fukushima Daiichi er fortsatt ikke fullført.