Bare et flak med dieselolje lå igjen på havoverflaten ved Hawaii der båten sank på få minutter etter at den ble rammet av den amerikanske ubåten som trente på nødoppstigninger.

26 av de 35 som var om bord i fiskebåten ble reddet etter ulykken fredag. 12 av dem ble innlagt på sykehus, men skadene var ikke alvorlig for noen av dem. De øvrige 14 ble innlosjert på et hotell av japanske diplomater.

Ettersom vannet var ganske varmt, er det fortsatt håp om å finne overlevende. Vannet holdt en temperatur på 25 grader, sa talsmann Eric Hedaa i kystvakten. Letingen skulle fortsette med båter, fly og helikoptre.

Ifølge den japanske kapteinen var mange av de savnede i lugarer og i messa da båten sank.

Søndag rykket den japanske guvernøren Miryuki Kato ut og krevde at det japanske skoleskipet skulle heves umiddelbart. Kato er guvernør for provinsen der fiskeriskolen som eier skipet ligger.

Søndag ringte USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld til sin japanske kollega og ba om unnskyldning. Rumsfeld diskuterte imidlertid ikke berging av selve fartøyet da han snakket med den japanske forsvarsministeren.

Slektningene og lærerne til de savnede forberedte seg søndag på å fly til Hawaii. Faren til en savnet 17-åring sa:

— Vi vil reise hele familien, for vi tror at han fortsatt er i live.

Bush beklaget USAs president George W. Bush, utenriksminister Colin Powell og øverstkommanderende for stillehavsflåten, admiral Thomas Fargo, ba alle den japanske regjeringen om unnskyldning for ulykken lørdag. «Våre tanker og vår bønn går ut til familiene. Vi beklager og ber om unnskyldning for denne tragiske ulykken, « sa Fargo i en erklæring.

Japanske myndigheter bekreftet at de hadde fått kondolanser og beklagelser. De har forhørt seg med USA om hvordan en slik elementær ulykke kan skje med et så avansert skip.

Lørdag begynte granskingen av ulykken. Etterforskerne vil fokusere på om kapteinen på båten tok de nødvendige forholdsreglene før han foretok den brå oppstigningen til overflaten. Ifølge CNN betyr denne type ulykker gjerne slutten for karrieren til kapteinen som er involvert.

Søndag meldte amerikanske medier at ubåtkapteinen allerede var satt i tjeneste igjen.

Rett til bunns Den 110 meter lange atomubåten «Greeneville», som er basert i Pearl Harbor på Hawaii, gikk rett opp i maskinrommet på den 499 tonn tunge fiskebåten da den brøt vannflaten. I løpet av ti minutter gikk «Ehime Maru» til bunns i 5.500 meter vann sør for Diamond Head utenfor Honolulu på Oahu-øya.

Båten var på et to måneders tokt med et mannskap på 20, samt 13 elever og to lærere fra en fiskeriskole. Blant de savnede er fire 17 år gamle elever, de to lærerne og tre fra mannskapet. Formålet med toktet var å studere vandringen til tunfisken i Stillehavet.

Det var bare minimale skader på ubåten, som returnerte til sin base lørdag ettermiddag, etter å ha deltatt i redningsarbeidet. Det var 126 matroser og 16 offiserer på ubåten.