Myndighetene i Japan ber en internasjonal gruppe ris-forskere om mer fart i kartleggingen av gensettet i risplanten, forteller en talsmann for landets departement for jordbruk, skogsdrift og fiskeri til nyhetsbyrået Reuters.

— Vi planla opprinnelig fullført kartlegging av genene i ris innen 2005. Nyheten om at Syngenta allerede har fullført et slikt prosjekt gir oss hastverk, sier talsmannen videre.

Syngentas kartlegging av gensettet til ris har gjort forskere, idealistiske organisasjoner og regjeringer bekymret over mektige private firmaer som får for stor kontroll over matvareproduksjon.

— Det er viktig at selskapene deler informasjonen med forskere i utviklingsland, sa Alex Wijertana ved Action Aid, som frykter patentering av DNA i en plante som er svært viktig for mange utviklingsland.

Sveitsiske Syngenta laget store overskrifter i forrige måned, da selskapet offentliggjorde at gensettet i en rissort er dekodet i samarbeid med amerikanske Myriad Genetics Inc.

Forskningsresultatene utgjør et viktig gjennombrudd i avlingsforbedring. Ris kan for eksempel gjøres mer næringsrik ved genmodifikasjon. Informasjonen om risen bidrar også til varianter med høyere avkastning og som er mer hardføre.

— Vi venter at dekodingsarbeidet får praktiske følger for avlinger innen de neste fem årene, sa Dr Steve Briggs, ved Torrey Mesa Research Institute til BBC News i forbindelse med offentliggjøringen.

Syngenta annonserte tidligere denne uken at selskapet oppretter to sentre i Korea. Syngenta Korea Co. skal produsere og selge agrikulturelle kjemikalier og gjødsel, og Syngenta Seed Co. skal forske og selge frø i det lokale markedet.

Syngenta oppsto i fjor, gjennom en fusjon av Novartis og AstraZeneca. Selskapet er verdens største innen avlingsbeskyttelse.(Origo)