Jakten på telt som tåler vinterkulde er en av de største utfordringene for hjelpeorganisasjonene som forsøker å komme jordskjelvofrene i Pakistan til unnsetning.

FN regner med at mellom 2,8 og 3,2 millioner mennesker går den isende vinterkulda i den tynne fjellufta i møte uten å ha skikkelig tak over hodet.

– Mye tyder på at det ikke finnes nok telt i verden til å dekke behovet, sier Andrew MacLeod, operasjonsleder ved FNs nødhjelpssenter i Islamabad til nyhetsbyrået AFP.

– Det tror jeg er riktig, sier Arild Isaksen, beredskapsleder i Kirkens Nødhjelp, som har som sin hovedoppgave å skaffe flere telt.

Tirsdag landet et av KNs fly i Islamabad med 600 familietelt og 11.000 varme tepper. Torsdag går nok et fly med 350 nye telt, rundt 8.000 tepper. Dette skal så distribueres med lastebil og helikoptre, opplyser Isaksen.

Mange fødsler

Nøyaktig hvor mange telt som trengs, er vanskelig å si. Ifølge CNN er 20.000 allerede kommet fram til katastrofeområdet, mens FN-talskvinne Amanda Pitt sier 37.000 telt allerede er levert. 150.000 er på vei og det er lovet ytterligere 100.000. Pakistanske myndigheter sier de trenger en halv million flere vintertelt for å hjelpe de hjemløse.

Samtidig er det desperat behov for helsepersonell. De nærmeste ukene er det ventet flere titusener barnefødsler i jordskjelvområdene og fra før vet vi at mange av områdets sykehus er rast sammen.

Nødhjelpsekspert Marie-Theres Benner fra Malteser International regner med 90.000 fødsler og hun minner om at de gravide kvinnene allerede er svekket av mangel på mat og vann. Man må derfor regne med komplikasjoner i forbindelse med rundt 20 prosent av fødslene, tror Benner.

Kommer fra alle kanter

Men hjelpeorganisasjonenes største bekymring tirsdag var altså husly til de hjemløse. Det letes nå i kriker og kroker for å finne varme telt som kan settes opp før vinterkulda setter inn.

– Vi har forsøkt å kjøpe telt i Pakistan, men der er det helt blåst, Dubai er også utsolgt og vi har tatt det som er på vårt beredskapslager i Norge, sier Arild Isaksen til NTB. KN har nå kontaktet forsvarsdepartementene i Norge, Sverige og Finland med forespørsel om flere telt.

Isaksen har ikke fått tilbakemelding på forespørslene ennå, men vet at svenskene allerede har lovet sine telt til pakistanske myndigheter.

– Det viktigste er at teltene kommer fram til de trengende, ikke hvem som leverer dem, sier han.

– De kommer inn fra alle steder, men teltene er store og tunge og vanskelig å frakte inn med helikoptre, sier FNs Amanda Pitt.

– Nabolandene er nøkkelfaktorer her: Kina, Sør-Korea, Singapore, Midtøsten, sier Pitt.

Jordskjelvkatastrofen i Nord-Pakistan og Kashmir betegnes som verre enn tsunamikatastrofen på grunn av klimaet og den vanskelige tilgjengeligheten. Dette er noen av de høyeste fjell og dypeste daler i verden. Man regner med at 1 million mennesker er sterkt berørt, men det har foreløpig vært umulig for hjelpemannskapene å nå fram til alle.

Så mange som 54.000 kan ha omkommet i jordskjelvet, sier lokale myndigheter nå. Offisielt er 41.000 døde i Pakistan og 1.300 i India.

Helikopterkrangel

Samtidig med at de internasjonale organisasjonene strever med tilgjengeligheten, vanskeliggjøres hjelpearbeidet av politisk krangling mellom de to rammede landene og gamle erkerivalene India og Pakistan.

Tirsdag greide de fortsatt ikke bli enige om et indisk helikopterbidrag. Pakistan har bedt om helikopterhjelp, men vil ikke ha indiske flygere med helikoptrene som nabolandet tilbyr. India vil på sin side ikke sende sine helikoptre uten at indiske flygere og mannskap er med, og der står striden.

Krangelen er tatt helt til utenriksministernivå mens jordskjelvofrene venter på sine tepper og telt.