Norsk og svensk politi jakter på en svart BMW etter ranet av to banker i Charlottenberg i Vest-Sverige.

Helikopter er satt inn i jakten på ranerne, som er tungt bevæpnet.

Lot dem stikke

Svenske politifolk valgte da også å la ransmennene komme seg unna. Det var mandag kveld uklart om ranerne overhodet hadde fått med seg noen penger fra ranene av Nordeas og Westra Wermlands Sparbanks filialer i Charlottenberg.

De fem maskerte ranerne avfyrte flere skudd fra automatvåpen, og en politipatrulje som var i området i et annet ærend, valgte derfor å la dem unnslippe.

– Det var en helt riktig beslutning, sier Patrik Danielsson ved politiledelsen i Värmland-regionen til avisen Expressen.

Truet

En frilansfotograf som kom til stedet, ble truet med et skytevåpen da han tok bilder av en av ranerne.

– Han rettet det militære geværet av typen AK5 rett mot meg, fortalte fotografen til Stock-holm-tabloiden Aftonbladet.

Ifølge det svenske nyhetsbyrået TT forsvant ranerne fra Charlottenberg i retning av Gun-narskog i Arvika kommune lenger sørøst i Värmland. Norske myndigheter ble varslet om ra-net, og sendte væpnede politifolk til grenseområdene.

– Det er veldig mange grenseoverganger i dette området, så det er helt umulig for politiet å overvåke alle. Men vi har biler med væpnede tjenestemenn ute i grenseområdene, sier opera-sjonsleder Trond Berg i Hedmark politidistrikt til NTB.

Krisehjelp

– Ingen kom fysisk til skade i ranene, men det er klart at man tenkte på mangt og mye og ble oppskremt, fortalte direktør Öivind Neiman i Westra Wermlands Sparebank til TT.

– De ansatte vil få krisehjelp når de er avhørt av politiet, tilføyde han.

Under ranet av Nordea-filialen i Charlottenberg søkte mange mennesker tilflukt på det lokale samvirkelaget, som ligger tvers overfor banken.

– Jeg måtte jage dem inn i butikken og låse dørene, fortalte butikksjef Benny Runnqvist.

Ifølge statistikk fra den svenske bankforeningen har det vært hele 51 bankran i Sverige hittil i år. Det er like mange som i hele det store ransåret 2002, og over dobbelt så mange som i år 2000.