KNUT OKKENHAUG

I niende etasje på Rikspolisstyrelsen i Stockholm — et drøyt steinkast fra Stockholm tingrett der straffesaken mot Anna Lindhs drapsmann avsluttes i dag - sitter Stig Edquist (55). Han går inn i sitt sjette år som leder av Palmeetterforskningen. Med seg i den såkalte Palmeenheten har han 14 kolleger - alle med én hovedoppgave: Finne svaret på hvem som tok Sveriges statsminister av dage for nesten 18 år siden.

To kuler som bevis

Søkelyset mot Palmeenheten er tatt bort en stakket stund til fordel for ministerdrapet som er oppklart.

— Nå får vi endelig konsentrert oss fullt og helt om vår egen jobb. I dagene etter drapet på Anna Lindh hadde vi en mediepågang uten like. Alle ville vite om det kunne være noen sammenheng mellom de to drapene, sier Stig Edqvist.

Sjefsjegeren i Palmeenheten har svaret på hvorfor Anna Lindh-drapet ble oppklart etter kort tid mens drapet på Olof Palme fortsatt er uløst.

— I Lindh-saken ble drapsmannen filmet av overvåkingskamera. Drapsvåpenet med gjerningsmannens DNA ble funnet umiddelbart. Det samme ble en caps som tilhørte ham. I Lindh-saken har det lykkes politiet å fremskaffe et fullkomment teknisk bilde som knytter drapsmannen til ugjerningen. I palmesaken har vi nesten ingen tekniske bevis - kun to kuler som ble funnet i området der drapet skjedde. Dessuten fant drapet sted på natten med få vitner. Det var ingen kamera som fanget opp personer i området og vi har ennå ikke funnet drapsvåpenet, sier Stig Edqvist.

Snart foreldet

Om drøyt en måned er det 18 år siden Olof Palme ble skutt. 28. februar 2011 er saken foreldet.

Etterforskere som går i gamle spor etter en drapsmann, har ikke oppklaringsprosenten på sin side: Halvparten av alle drap i Sverige som ikke oppklares det første døgnet, blir aldri løst. Allerede etter ett år blir bare hvert fjerde drap oppklart.

— Jeg innser vanskelighetene med å komme til en løsning. Men finner vi drapsvåpenet, tror jeg vi klarer å løse saken, hevder Edqvist.

Adresseavisen/Bergens Tidende

HASTVERK: Stig Edqvist leder etterforskning av Palmedrapet.28. februar 2011 er saken foreldet.<br/>Foto: STEINAR FUGELSØY