FNs sikkerhetsråd har gitt grønt lys for en forsterket FN-styrke med opp til 15.000 soldater, som skal utplasseres i Sør-Libanon for å overvåke våpenhvilen.

– Vi har ingen formelle, spesifikke løfter om bidrag, men vi arbeider med saken, sier FN-talsmann Stephane Dujarric.

Å finne 15.000 soldater i løpet av kort tid kan bli ekstremt vanskelig. Både FNs generalsekretær Kofi Annan, EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana og andre jobber med telefonene for å stable en robust, mobil styrke på beina, opplyser Dujarric.

Ta kontroll

FN-styrken skal samarbeide med Libanons egen hær for å få kontroll over Sør-Libanon, som er blitt kontrollert av Hizbollah de siste seks årene.

Mange tusen israelske soldater står fortsatt i Sør-Libanon, og vil ikke trekke seg ut før FN-styrken er på plass.

Den nåværende lille FN-styrken i Sør-Libanon skal bare overvåke og observere. Den nye styrken er utrustet med et langt tøffere mandat, og kan bruke «alle nødvendige midler», som det heter i Sikkerhetsrådets resolusjon.

Flere europeiske land, blant dem Frankrike, Italia og Tyskland, har uttrykt interesse for å bidra med soldater. Men i flere land er det motstand på hjemmebane mot å delta. Malaysia, Indonesia og Brunei er også på lista over land som vurderer å sende soldater.

Planlegging

Soldater eller ikke – planleggingen er allerede godt i gang i FN-hovedkvarteret i New York. Mandag møttes utsendinger fra rundt 20 land som kan tenkes å bidra med soldater. Prinsippene for operasjonen vil være klare til torsdag, til et nytt møte av interesserte land, opplyser diplomatiske kilder.

Dersom prinsippene godtas, kan soldatene bli utplassert så fort landene stiller dem til rådighet, sa FNs militærrådgiver, den norske generalmajoren Per Arne Five, til møtet.

– Hizbollah samarbeider

De libanesiske soldatene kan være på plass i Sør-Libanon mot slutten av uka, opplyser Libanons forsvarsminister Elias Murr. Men han gjør det også klart at de libanesiske styrkene ikke vil bruke makt for å avvæpne Hizbollah

– Motstandsbevegelsen samarbeider utmerket, slik at når den libanesiske hæren ankommer vil det ikke være andre våpen i området enn hærens, sa forsvarsministeren i et TV-intervju mandag kveld.

En såret libanesisk kvinne venter på å bli reddet fra et hus i Bint Jbail på våpenhvilens første dag.
ZOHRA BENSEMRA
En familie vender tilbake fra Syria til Libanon etter at våpenhvilen har trådt i kraft. Flagget er Hizbollahs.
Morteza Nikoubazl
En israelsk soldat ved begravelsen av en medsoldat, nær Kiryat Shmona på grensen til Libanon.
FINBARR O'REILLY
En libaneser utenfor sitt ødelagte hus ved Bint Jbail, øst for middelhavsbyen Tyr.
ZOHRA BENSEMRA
Flyktninger stod i lange køer for å vende tilbake til hjemmene sine da våpenhvilen trådte i kraft.
ALI HASHISHO