Russiske myndigheter har gått gjennom bilder fra overvåkingskameraer på metroen i hovedstaden, og etterlyser nå denne mannen over hele landet, skriver Aftenposten.no.

Politiet mener han kan ha dirigert de to kvinnelige selvmordsbomberne som sto bak eksplosjonene, skriver Komsomolskaja Pravda tirsdag.

I følge den russiske avisen er det vanlig med en kontrollør under terroraksjoner som den som rammet Moskva-metroen mandag, fordi det skjer at selvmordsbomberne i siste øyeblikk nøler når de skal trykke på utløsemerkanisken som fører til at de selv blir sprengt i luften. Kontrolløren har da med seg en fjernutløser, slik at han kan utløse bomben. Det er denne mannen russisk politi nå mener de har bilder av.

Ber publikum om tips

På bildene er mannen kledd i mørke klær og caps, og har bart. Bildene, samt signalementet av mannen, er sendt ut til politi og sikkerhetsansatte over hele Russland.

Det jaktes nå på mannen på busstasjoner og andre steder der store menneskemengder samles, skriver VG Nett.

Alle som har opplysninger om mannen og hvem han kan være blir bedt om å kontakte russisk politi eller etterretningstjenesten FSB. Det er også opprettet egne tipstelefoner der folk som kan ha informasjon om mannen kan ta kontakt.

I tillegg leter russisk politi på to kvinner som skal ha ledsaget de to selvmordsbomberne. Også de skal ha blitt fanget opp av overvåkingskameraer.

USA tilbyr etterforskningshjelp

Samtidig som russisk politi jakter på de som står bak mandagens terrorbomber, sa president Barack Obama i et telefonmøte med president Dmitry Medvedev tirsdag at USA er beredt til å hjelpe Russland i etterforskningen. Det skriver det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti .

Fra før har også det internasjonale politibyrået Interpol tilbudt Russland hjelp til å spore opp de som sto bak selvmordsaksjonene i Moskva.

En rekke statsoverhoder, ledere av internasjonale organisasjoner og religiøse ledere i Russland har fordømmet terroraksjonene, som så langt har kostet 39 mennesker livet. Over 70 personer som ble skadet i angrepene ligger fortsatt på sykehus.

— For fem personer er tilstanden fremdeles kritisk, opplyser Andrei Seltsorsky, talsmann for Moskvas helsemyndigheter, til den russiske TV-kanalen Rossiya-24.

Vil ha strengere lover

President Medvedev tar nå til orde for en strengere lovgivning for å hindre nye terrorangrep.

— Vi må fokusere på å styrke de delene av loven som retter seg mot å forhindre terrorhandlinger, inkludert handlekraften hos ulike etater, sa presidenten i en TV-kringkastet uttalelse tirsdag.

Medvedev vil blant øke sikkerheten i det offentlige transportsystemet og på offentlige steder. Han vil også gjøre det lettere å få vedtatt endringer i landets antiterrorlovgivning.