– De som ledet, deltok i og støttet urolighetene blir pågrepet og avhørt. Fortsatt blir noen bedt om å komme til avhør. Personer som bør løslates igjen, vil bli løslatt, heter det i en uttalelse trykket på forsiden av avisa The New Light of Myanmar onsdag, melder BBC.

Ifølge militærjuntaen er i underkant av 3.000 personer arrestert siden demonstrasjonene begynte. Regimet opplyser at 500 personer fortsatt sitter i varetekt.

– Flere tusen arrestert

Antallet arresterte har økt med 800 siden det forrige offisielle tallet fra militærjuntaen 8. oktober.

Ifølge Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og flere andre menneskerettighetsgrupper er det imidlertid ikke snakk om noen hundre, men flere tusen mennesker som sitter fengslet.

Operasjonsdirektør i ICRC, Pierre Krähenbühl, sier at organisasjonen har blitt kontaktet av flere titall bekymrede familier som ber om hjelp til å finne arresterte eller forsvunne slektninger.

– Dypt bekymret

– ICRC er dypt bekymret for skjebnen til tusenvis av mennesker som skal ha blitt arrestert under den siste tidens begivenheter i Burma, sier Krähenbühl.

Militærjuntaen i Burma har siden 2005 nektet ICRC å besøke fanger som sitter fengslet i landet og sjekke hvilke forhold de lever under. Ifølge Krähenbühl har ikke juntaen endret praksisen.

Regimet i Burma har opplyst at ti personer ble drept under demonstrasjonene i september, men diplomater i landet har uttrykt bekymring for at tallet kan være mye høyere.

Brev fra opposisjonelle

I et brev til FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber opposisjonelle i skjul i Burma Sikkerhetsrådet om å innføre strenge sanksjoner mot militærjuntaen. Dissidentene ber om at det innføres et totalforbud mot salg av våpen og mot investeringer i landet.

De tre medlemmene av gruppen 88 Generation Students Group skriver at generalene i juntaen har lurt verdenssamfunnet til å tro at de er villige til å løsne på jerngrepet de holder befolkningen i.

– Dette kan være det siste brevet vi sender før vi selv blir arrestert og torturert, skriver Tun Myint Aung, Nilar Thein og Soe Htun.