Omgitt av Bisca-kjeks i alle varianter, i alle størrelser, farger og smaker, har Helle Thorning-Schmidt stålkontroll. De ansatte på kakefabrikken i Stege har gjort mer enn å forberede julesesongen med titusenvis av pepperkaker. De har forberedt spørsmål til sosialdemokratenes ubestridte, men også omstridte, leder.

Thorning-Schmidt lar seg ikke vippe av pinnen. Smilende avfeier hun innvendinger mot venstresidens påståtte slappe politikk overfor utlendinger. Hennes håndtrykk er like fast som bikket. Og i horisonten skues ikke bare vindmølleparker, men makt. Mer makt.

Lynkarriere

Erna Solberg var meget raskt til å handle da Jan Petersen trakk seg som leder av Høyre. Så raskt var hun, at enkelte har brukt ord som kupp. Men det er som ingenting å betrakte i forhold til hvordan Helle Thorning-Schmidts lynkarriere sikret henne partiledervervet.

Sosialdemokratene i Danmark har vært styrt av menn i alle år, av erfarne menn med grått hår og nesten livslang erfaring i politisk kannestøperi.

Men i 2005 gikk valget dårlig, så dårlig at daværende partileder Mogens Lykketoft allerede på valgnatten trakk seg som leder. Ikke på 30 år hadde så få stemt sosialdemokratisk.

Jobber steinhardt

Den samme natten ble Thorning-Schmidt valgt inn i Folketinget for første gang. Bare to dager senere erklærte det da 38-årige blodferske parlamentsmedlemmet sitt kandidatur som leder. Mer enn et sosialdemokratisk øyenbryn hevet seg en smule for det friske pust, men kunne hun gå i de fornemme fotsporene til Stauning, Krag, Jørgensen og Nyrup?

Se det er ennå for tidlig å si noe om. To år senere viser meningsmålingene at Thorning-Schmidt ligger an til å kopiere resultatet fra 2005. Men hun jobber steinhardt for å sikre stemmene.

Selv sjåføren på bussturen sier han kan komme til å stemme på Helle, selv om han egentlig er en ihuga SF'er. Han vil ha regjeringsskifte.

Absurd valgkamp

Det er blitt bekmørkt ute før beboerne på Søndersø-hjemmet i Maribo får besøk av Thorning-Schmidt. Det er et treningssenter for yngre handikappede — mange med hjerneskade.

Ut av valgbussen tyter sosialdemokratiske hjelpere og et stort korps av journalister og fotografer. De formelig stormer inn på hjemmet. Tar en rask runde. Hilser litt på. Helle får en kjapp orientering. Men det er sent. Alle er slitne. Det blir valgkamp på det mest absurde. Dette var en forestilling for media - ikke for brukerne på hjemmet. Men Helle Thorning-Schmidt smiler - smiler hele veien hjem til København.

Håvard Bjelland
Håvard Bjelland
Håvard Bjelland
Håvard Bjelland
INNSPURT: Helle Thorning-Schmidt er i en heseblesende innspurt. Barn, ivrige sosialdemokratiske supportere og handikappede på valgkampens samlebånd.
Håvard Bjelland