KLAUS JUSTSENWashington

Samtidig intensiveres jakten på milliardene av dollar som familien Hussein og deres mange medhjelpere opp igjennom årene har satt til side på bankkonti verden over. Det er snakk om et komplisert nettverk, og det er umulig å få et nøyaktig inntrykk av hvor store beløp det er snakk om.

Amerikanerne tror de har klart å drepe tre av de 55 på listen som ifølge militærets talsmann omfatter «de verste av de verste».

De allierte føler seg ganske sikre på at de fikk tak i den tidligere forsvarssjefen Ali Hasan al-Majid, kjent som Kjemiske Ali, da de bombet huset hans ved Basra for en uke siden. For sikkerhets skyld står navnet hans imidlertid fortsatt på listen.

Husseins halvbror Barzan Hasan kan ha blitt drept torsdag da villaen hans 100 kilometer vest for Bagdad ble bombet. Hasan var tidligere sjef for det hemmelige politiet og er kjent for sin hensynsløse brutalitet.

USA beslagla 1,6 milliarder dollar da den militære aksjonen ble innledet og oppfordret andre land til å gjøre det samme. Flere land har siden invasjonen av Kuwait i 1990 frosset millionbeløp.

Mens det er relativt lett å finne pengene som den irakiske staten har i utlandet, blir det langt vanskeligere å få tak i de milliardene som regimets toppfolk hadde stukket unna. Det er snakk om minst 200 konti med forbindelse til enkeltpersoner og firmaer som opererte for Hussein og hans nærmeste medarbeidere.