Fristen for å melde kandidater til generalsekretærvalget går ut fredag. Så langt er det bare Jagland og Van den Brande som er kjente kandidater.

Den kristenkonservative Van den Brande regnes ifølge kilder NTB har snakket med som favoritt i tvekampen.

– La meg si det slik: Det er ikke en ulempe å komme fra et EU-land og ha et stort nettverk, sier Van den Brande til NTB.

Blant sine egne

Selve valget finner først sted 22. juni under sommersesjonen til parlamentarikerforsamlingen, et forum Van den Brande kjenner godt. 63-åringens store fortrinn er at han leder den kristenkonservative fraksjonen i forsamlingen, som alene har rundt 37 prosent av representantene.

– Det er klart at det er full støtte til meg i min gruppe, sier Van den Brande.

Europarådets parlamentarikere har tradisjon for å velge en av sine egne til generalsekretær og posten har gjerne gått på rundgang mellom partifraksjonene. At den avtroppende generalsekretæren Terry Davis kommer fra britiske Labour, er ingen fordel for Jagland.

– Det har altså vært fem år med en so-sialistisk generalsekretær. Det er ingen formell rotering, men når man ser på slike forsamlinger er det ofte slik det blir, nøyer Van den Brande seg med å si.

Flamsk erfaring

Årsaken til at Norge har kjørt frem Jaglands kandidatur, er et sett med nye kriterier som Luxembourgs statsminister Jean Claude Juncker har satt sammen. Hovedpoenget for Norge er at Juncker mener den nye generalsekretæren bør ha erfaring som regjeringssjef for et land. Det har ikke Van den Brande, som likevel mener han oppfyller kriteriene.

– Både Jagland og jeg oppfyller dem. Jeg har åtte års erfaring som regjeringssjef for Flandern, et område med seks millioner mennesker og utstrakt selvstyre. Dessuten var jeg i fire år arbeidsminister i den belgiske regjeringen, sier han.

At han siden februar i fjor har sittet som president i EUs regionkomité, mener han også bør regnes med, særlig siden et mer effektivt samarbeid med EU-institusjonene er blant målene til Europarådet.

– Da er det en fordel å kjenne dem som sitter rundt bordet, fastslår Van den Brande.

Kan bli tre

Det er Europarådets ministerkomité som formelt sett nominerer kandidatene til valget og de velger blant dem som med-lemslandene lanserer. Selv om valgkampen så langt har vært en norskbelgisk tvekamp, er det snakk om at en tredje kandidat, ungareren Mátyás Eörsi, kan dukke opp før påmeldingsfristens utløp.

I likhet med Van den Brande er Eörsi også en durkdreven parlamentariker i Europarådet og leder den liberale fraksjonen i parlamentarikerforsamlingen.

– Jeg har hørt ryktene Vi får se fredag, sier Van den Brande.

Selv vil han verken sammenligne seg selv med Jagland eller Eörsi, og han vil ikke ta noe for gitt før 22. juni.

– I Belgia er vi opptatt av sykling, og da vet vi at mye kan forandre seg på slutten av etappene, smiler han.

STERK KANDIDAT: Luc Van Den Brande (i midten) fra Belgia er en sterk kandidat til stillingen som generalsekretær i Europarådet.
GORM K. GAARE