— Vi forventer ikke noe konkret resultat av møtet i Brussel, utover at de to lederne blir kjent og gjennomgår situasjonen på Sri Lanka, sier Norges fredsmekler i konflikten mellom tamiltigrene og Sri Lankas regjering, Erik Solheim, til NTB.

Kort Han understreker at møtet vil bli relativt kort, og at hovedhensikten er å etablere personlig kontakt mellom presidenten og Jagland, selv om de «selvsagt også vil berøre sider av konflikten», sier Solheim som også deltar på møtet.

UDs pressetalsmann Karsten Klepsvik legger vekt på at møtet er en del av den lange prosessen i arbeidet mot fred på Sri Lanka, og at det er praktiske årsaker til at de to lederne møtes akkurat nå.

— President Kumaratunga er for tiden på reise i Europa, samtidig som utenriksminister Jagland er på vei til Midtøsten. Han gjør en mellomlanding i Brussel for å møte statslederen fra Sri Lanka.

— Norge har kontinuerlig kontakt med partene på Sri Lanka, og kun i beste fall vil dette møtet resultere i noe nytt, sier Klepsvik til NTB.

Daglig Solheim poengterer også at han daglig er i kontakt med de to partene som er involvert i konflikten på Sri Lanka, og avkrefter at han nå har «noen bestemte planer om noe bestemt møte med noen av de to partene», slik Sri Lankas aviser har meldt de siste dagene.

Sri Lankas president Chandrika Kumaratunga skamroste tidligere i uken Erik Solheims innsats som fredsmekler på Sri Lanka. Han har jobbet som spesialutsending fra den norske regjeringen i to år for å få til fredsforhandlinger mellom regjeringen og den tamilske separatistgeriljaen LTTE, også kalt tamiltigrene.

Optimist- Foreløpig snakker vi om å snakke sammen. Men jeg tror at denne prosessen vil føre til reelle fredsforhandlinger med LTTE-geriljaen. Jeg håper at geriljaen denne gangen virkelig viser ansvar. For første gang er jeg optimist, sa Kumaratunga, under et besøk i Tyskland forrige uke.

Den tamilske LTTE-geriljaen har i nesten 20 år kjempet for en egen tamilsk stat nord og øst i Sri Lanka, der den tamilske befolkningen er i flertall.

Over 64.000 mennesker har blitt drept i kampene.