— Vi synes dette er beklagelig, men vi må holde hodet litt kaldt. Vi skal ikke overdramatisere. Dette er å betrakte på linje med de andre angrepene som har vært opp gjennom årene, sist for to år siden. Vi har fått forsikringer om at dette ikke innebærer noen endring i USAs politikk, sier Jagland på telefon fra Amman, der han lørdag hadde samtaler med Jordans utenriksminister og statsminister.

To sivile ble ifølge det offisielle nyhetsbyrået INA drept og 20 ble såret, da amerikanske og britiske fly fredag kveld bombet mål utenfor Bagdad. Blant de drepte var en 18 år gammel kvinne.

Jagland vil ikke be om noe møte i Sikkerhetsrådet, slik oppfordringen fra SV-leder Kristin Halvorsen lyder, men setter sin lit til møtet som er varslet i neste uke mellom FNs generalsekretær Kofi Annan og irakiske myndigheter.

— Vi støtter det initiativet som Annan har tatt. Vi kan ikke operere i et vakuum her, vi må forholde oss til andre medlemmer av Sikkerhetsrådet, sier han.

- Saddam er problemet Verken Norge eller de øvrige allierte landene ble informert om angrepene på forhånd. Utenriksministeren fikk de første meldingene gjennom mediene.

— Vi oppfatter dette som et sterkt signal om at man ikke vil tillate at Saddam Hussein gjenoppbygger militære installasjoner, sier Jagland

Norge leder sanksjonskomiteen for Irak i Sikkerhetsrådet, men utenriksministeren vil ikke innrømme at de to landenes egenrådige aksjon er uheldig for det arbeidet som gjøres i FN-regi.

— Hele problemet er at Saddam Hussein ikke har etterlevd de kravene som FN har stilt i sine resolusjoner, og har ikke sluppet inn våpeninspektører. Kravet må nå reises til Saddam Hussein om å etterleve resolusjonene, sier Jagland.

— Er bombing det rette middelet?

— Nå har ikke Hussein etterlevd resolusjonene i det hele tatt. Det har vært mange angrep de siste årene, så dette er ikke noe nytt, selv om noen kanskje ikke husker to år tilbake, svarer utenriksministeren.

Lederen i Stortingets utenrikskomité, Einar Steensnæs (KrF), er mer kritisk.

— Vi har erfart at denne typen krigføring ikke bidrar til noen løsning. Tvert imot har vi sett at Saddam Hussein sitter tryggere. Det er nødvendig å finne tiltak som hele verdenssamfunnet kan stå bak, og ikke bare USA og Storbritannia, sier Steensnæs til NTB.

Irak lover hevn De internasjonale reaksjonene er også krassere. Frankrike gikk lørdag hardt ut og sa at amerikanske myndigheter nå har ett og annet å forklare. Egypt, Iran, Libanon, Russland, India, Pakistan og Kina var blant landene som fordømte bombingen, mens land som Syria og Tyrkia nøyde seg med kritikk. Canada var det eneste landet som forsvarte herrene Bush og Blair.

Irak på sin side lovet hevn. Dette så ikke ut til å skremme den britiske statsministeren, som sa at han vil bombe igjen hvis det blir nødvendig.

Amerikanske og britiske talsmenn opplyste fredag kveld at det var gjennomført flyangrep mot seks mål utenfor Bagdad, men hevdet at alle målene var del av det irakiske luftforsvarssystemet. Målene ligger utenfor flyforbudssonen som allierte fly patruljerer.

På en pressekonferanse i Pentagon kort tid etter at angrepene ble kjent, sa generalløytnant Gregory Newbold at Iraks angrep på amerikanske og britiske fly i løpet av de siste seks ukene har økt så mye i omfang og presisjon at det var nødvendig å reagere. Andre tolker bombingen fredag som en skjerping av politikken overfor Irak, og at USAs nye president George W. Bush går høyt opp på banen for å vise Saddam Hussein hvem han nå har å gjøre med i Det hvite hus.NTB