– Jeg tror det gikk veldig bra, sier Thorbjørn Jagland til NTB på mobiltelefon i en bil på vei fra Strasbourg til Frankfurt, der reisen går videre til Ankara.

Jagland sier at han er mer optimistisk nå enn da kampanjen startet.

– Men det er veldig vanskelig å klare det. Det er aldri lett for Norge å vinne frem. Norge har aldri hatt en topp-posisjon i Europa, sier han.

– Bred bakgrunn

Jobbintervjuet onsdag formiddag foregikk i regi av Europarådets ministerkomité, det vil si medlemslandenes ambassadører. Ennå gjenstår vel to måneder av valgkampen, før Europarådets parlamentarikerforsamling 22. juni skal beslutte hvem som blir ny generalsekretær etter Terry Davis fra Storbritannia.

Les mer om Europarådet

Jagland begrunner sin optimisme med at medlemslandene er opptatt av at den nye generalsekretæren skal være «en politiker med bred bakgrunn, for å gjøre denne organisasjonen mer synlig».

Thorbjørn Jagland kan i denne sammenheng vise til at han har vært stortingsrepresentant siden 1993, utenriksminister, statsminister og stortingspresident, og at han har internasjonal erfaring blant annet fra Europaparlamentet.

Motkandidater

Men Jagland påpeker at selv om han ser optimistisk på muligheten for å få stillingen, betyr ikke det at seieren er «innen rekkevidde».

Den polske kandidaten, Wlodzimierz Cimoszewicz, er i likhet med Jagland tidligere statsminister og utenriksminister, og han har den fordelen at han kommer fra et EU-land i Øst-Europa.

Andre kandidater er Luc Van den Brande fra Belgia og Mátyás Eörsi fra Ungarn.

VENTER PÅ GODE NYHETER: Thorbjørn Jagland.
Falch, Knut