— Det ble kastet med stein og cocktail (brannbomber red. anm.), og det var mye flammer. Politiet reagerte med tåregass. De stengte også av flere kvartaler, og en stund var det verken mulig å komme seg inn eller ut fra Christiania, sier Fischer- Griffiths.

Slakter mediedekningen

Oslostudenten reagerer sterkt både på norsk og dansk mediedekning av det som skjedde i natt.

— Mange skriver at opptøyene startet inne i Christiania. Men det er ikke riktig. Det var folk utenfra som startet dette. Vi hadde en fredelig fest helt til den ble avbrutt av at politiet brukte tåregass inne på området, sier han.

27-åringen fra Oslo er i Christiania i forbindelse med arrangementet «Klimabundmøtet», som er et radikalt alternativ til klimatoppmøtet. Han har tidligere bodd i fristaden i fem måneder og er svært godt kjent i området.

194 ble arrestert

Hele 194 mennesker ble arrestert i Christiania i natt. Ifølge politiets talsmann bygde demonstrantene barrikader på veien og kastet brannbomber etter politistyrkene. Bråket med politiet skjedde på en kveld da svært mange mennesker hadde funnet veien til Christiania.

— Vi hadde et populært foredrag. Etterpå var det fest. Men litt før klokken tolv ble det en konfrontasjon mellom politi og demonstranter ved inngangene til området.

Ifølge Fischer-Griffiths er det uklart hva som gjorde at gatekampene startet, men han forteller at politiet kom til inngangene rundt Christiania en god stund før tumultene startet. Etterhvert skal enkeltpersoner og små grupper ha begynt å kaste stein og brannbomber.

— Mange unge opplever politiet som provoserende, og de mener styrkene prøver å skremme dem. De som vipper mellom å bruke og ikke bruke vold kan tippe over til den voldelige siden på grunn av dette, mener 27-åringen.

Daglige konfrontasjoner

Etter den store demonstrasjonen lørdag der 100.000 mennesker var ute i Københavns gater, har det vært daglige markeringer og konfrontasjoner mellom dansk politi og demonstranter. Over 1000 mennesker er arrestert og plassert i det såkalte klimafengselet et stykke utenfor København. De aller fleste blir løslatt etter 12 timer.

I forbindelse med klimatoppmøtet huser Christiania mange aksjonister. Fischer-Griffiths understreker at et stort flertall av disse er fredelige.

— De fleste her tar avstand fra vold. Det er selvfølgelig noen på Klimabundmøtet som vil bruke sånne virkemidler, men det er ikke mange, sier han.

Det alternative arrangementet Klimabundmøtet har vært planlagt i to år.

— Tanken er å ha et åpent folkelig forum om klimautfordringene som en motvekt til det som skjer på Bella senteret. Vi prøver å gi en stemme til urfolk og den tredje verden, og har invitert en rekke foredragsholdere, sier Fischer-Griffiths.

Les en større reportasje fra Christiania i Bergens Tidende i morgen.

Håvard Bjelland
SCANPIX DENMARK