Kismayu er nå under regjeringens kontroll, hevdet statsminister Ali Mohamed Gedi mandag morgen.

Innbyggere i byen meldte natt til mandag at islamistene var i ferd med å forlate byen.

— Det islamske rettsråd har forlatt Kismayu. Ingen vet hvor de har dratt. Det er masse forvirring, fortalte en innbygger.

Islamistene skal også ha forlatt sin frontlinje i byen Jilib like nord for Kismayu, etter at etiopiske og regjeringstro styrker søndag bombarderte byen med granater og bombekastere.

Mange tusen innbyggere hadde da rømt fra byen, av frykt for blodbad.

En islamistiske kommandant bekrefter overfor nyhetsbyrået AFP at de har gitt opp Kismayu.

Drevet på retrett Inntil for to uker siden kontrollerte Somalias islamske rettsråd, SICC, store deler av Somalia, inkludert hovedstaden Mogadishu. De truet også landets svake midlertidige regjering, som satt isolert i en provinsby.

Men etter at den regionale stormakten Etiopia intervenerte og sendte soldater til Somalia har islamistene, som mangler tyngre våpen, blitt drevet fra skanse til skanse. De kjemper nå med ryggen mot havet nær grensa mot Kenya sør i Somalia. Kenya har styrket grensevaktholdet.

Toppmøte Kenyas president Mwai Kibaki vil kalle sammen et regionalt toppmøte for å diskutere krisen i Somalia.

— Kenya er interessert i fred og stabilitet i regionen. Som leder for IGAD vil jeg kalle inn til et toppmøte tidlig på nyåret for å diskutere utviklingen i Somalia, sa president Kibaki i sin nyttårstale.

IGAD er en regional organisasjon for sju land i Øst-Afrika og på Afrikas Horn, blant dem Somalia, Etiopia og Kenya. Organisasjonen arbeider blant annet for regional stabilitet og utvikling.

Kenyas president ga ingen dato for det planlagte toppmøtet. Initiativet kommer etter at kenyanske diplomater uten hell forsøkte å få med islamistene på hemmelige fredssamtaler i Nairobi.

TAR KONTROLLEN: President Abdullahi Yusuf ler sammen med statsminister Ali Mohamed Gedi (t.h.)under deres samtaler lørdag.
STR