— Etter at ultimatumet som var satt til kl. 10 GMT løp ut, satt vi i gang en antiterroroperasjon, sier en militærtalsmann til AFP. Han opplyser at de ukrainske styrkene er støttet av Mi-8-helikoptre som frakter fallskjermsoldater.

Kampfly har angrepet mål på bakken, ifølge ukrainske sikkerhetskilder.

Høye smell

Reportere på stedet melder om høye smell og skyting ved flyplassen i Donetsk i Øst-Ukraina som ble overtatt av væpnede, prorussiske separatister mandag.

Nyhetsbyråene AFP og Reuters' journalister på stedet meldte tidlig mandag ettermiddag om at det stiger tykk, svart røyk opp fra et sted inne på flyplassområdet.

De hørte også den uavbrutte lyden av skudd som blir avfyrt og et kampfly som fløy over området. Det skal også ha vært en eksplosjon inne på flyplassen. Lyden av skyting og eksplosjoner skal ha holdt på i rundt 90 minutter.

BER OM VARSOMHET: Mens Erna Solberg diskuterte valget i Ukraina med sine kolleger på et nordisk statsministermøte på Island mandag, kom nyhetene om skytingen på lufthavnen i Donetsk. Solberg ber alle parter i konflikten om å opptre varsomt.– Separatistene har ikke bidratt til et godt valg. Det er viktig med kontroll over eget territorium, men det er også viktig å ikke akselerere urolighetene, sier statsminsteren.
Stian Lysberg Solum (ARKIVFOTO)

Flyplassen ble stengt etter at den ble overtatt av væpnede, pro-russiske separatister.

— Flyplassansatte forteller at det har dukket opp en gruppe væpnede menn utenfor, ifølge ukrainske medier er det snakk om «noen dusin». Det er ikke meldt om skyting, og det pågår visstnok forhandlinger med representanter for myndighetene i Kiev på flyplassen, sa BTs journalist Eystein Røssum mandag morgen.

Væpnede menn

Donetsk er den uoffisielle hovedstaden i regionen Donbas, der væpnede, pro-russiske separatister har gjort opprør mot sentralmakten i Kiev.

– På flyplassområdet er det fortsatt væpnede folk. Det er god grunn til å innstille trafikken av hensyn til sikkerheten, la han til.

Mennene sa at de representerte Folkerepublikken Donetsk, som har erklært seg selvstendig fra resten av Ukraina.

Nyhetsbyrået AFPs reporter på stedet så tidligere på dagen at tre lastebiler med menn i kamuflasjeuniformer kjøre mot flyplassen. Noen av dem skal ha hatt på seg oransje og svarte bånd, som symboliserer troskap til Russland.

Byrået skriver videre at ubekreftede meldinger sier at det fortsatt var ukrainske soldater inne på flyplassområdet som nektet å etterkomme separatistenes krav om å gi seg uten kamp.

Erklærer unntakstilstand

Etter presidentvalget i går har den selverklærte folkerepublikken erklært militær unntakstilstand fra og med mandag, ifølge det ukrainske nyhetsbyrået Ukrainian News. Trusler fra de pro-russiske separatistene gjorde at bare 14 prosent av velgerne i Donetsk stemte.

Separatistene neste mål er å fjerne sentralmaktens styrker fra regionen, ifølge separatistleder Denis Pushilin.

BTs journalister fløy ut fra Donetsk like før flyplassen ble stengt.

— Vi hadde et fly ut i 07-tiden lokal tid, da var alt tilsynelatende som normalt i byen, og flyet gikk i rute. Da vi landet i Kiev kom meldingen om at alle flygninger til og fra Donetsk er suspendert.

Høy beredskap i Kiev

Da BTs reportere landet i Kiev, fikk de ikke komme inne i ankomsthallen, men ble geleidet inn i et annet rom og spurt ut av sikkerhetsvakter. Røssum antar at det skjedde fordi de hadde med seg skuddsikre vester i den innsjekkede bagasjen.

— Det er åpenbart at de er på tå hev også i Kiev, sier Røssum.

Ukraina har vært rammet av en dyp krise etter at vinterens massedemonstrasjoner brakte et pro-vestlige styre til makten i Kiev. Problemene vokste etter maktskiftet, og i mars annekterte Russland den ukrainske Krim-halvøyen.

«Klar for dialog»

Etter at Russland annekterte den ukrainske Krim-halvøya i mars, startet et væpnet opprør øst i Ukraina. Analytikere går ut fra at opprøret i det minste delvis har støtte og styres fra Russland.

Utenriksminister Sergej Lavrov gjentok mandag at Russland er klar for dialog med Kiev og landets nye leder. Han understreket også at Russland respekterer det ukrainske folkets valg.

Angrepet mot flyplassen i Donetsk blir tolket som et klart tegn på at separatistene ønsker å fortsette sin kamp for uavhengighet og en mulig innlemmelse i Russland.

Porosjenko erkjenner at krisen i øst ikke kan løses uten Russlands støtte. Han sier han har kjent president Vladimir Putin en god stund og håper på et møte mellom de to raskt.

Beholder regjeringen

Porosjenko er ellers sterkt pro-vestlig og ønsker å bringe Ukraina nærmere Vesten.

Han vil foreløpig ikke bytte ut regjeringen. Statsminister Arsenij Jatsenjuk har de siste tre månedene, mens urolighetene på Krim og i Øst-Ukraina har rast, forsøkt å redde den ukrainske økonomien fra totalt sammenbrudd.

– Jatsenjuks innsats har hittil vært tilstrekkelig effektiv, sier Porosjenko, som har varslet valg til ny nasjonalforsamling i løpet av året.

OPPRØRERE: Denne gruppen med væpnede, pro-russiske separatister kjørte søndag rundt i Donetsk.
SCANPIX