• Det kommende året blir helt avgjørende for Irak, vurderer statsminister Tony Blair, som nå bekrefter at britene har opprettet kontakt med opprørsledere i Irak.

Heidi Amsinck

Statsminister Tony Blair bekreftet i går at Storbritannia, samt USA og den irakiske regjeringen, er i kontakt med voldelige opprørsgrupper og deres sympatisører i et forsøk på å trekke dem inn i den politiske prosessen og skape stabilitet i Irak.

Ikke de ekstreme

På sin månedlige pressekonferanse i Downing Street spurte britiske journalister statsministeren om å forklare britenes holdning til å møte opprørslederne.

Det skjedde etter at den amerikanske forsvarsministeren Donald Rumsfeld i tv-intervjuer søndag innrømmet at slike møter finner sted.

«De holdes hele tiden,» sa Rumsfeld.

Tony Blair understreket imidlertid, som Rumsfeld, at kontakten ikke omfatter folk som den jordansk-fødte terroristen Abu Musab al-Zarqawi, som Blair plasserte på den ekstreme siden av opprørsspekteret.

Det dreier seg ikke om at Storbritannia bryter sin harde linje overfor terrorister, hevdet Blair.

Men han innrømmet samtidig at britene lenge har forsøkt å trekke noen av opprørslederne bort fra volden og få dem til å forplikte seg til å gå den politiske veien.

Politisk prosess

«Det er vår oppgave politisk å dra så mange mennesker som mulig inn i den politiske prosessen, så det er noe ikke bare den irakiske regjeringen gjør, men også amerikanerne, vi selv og alle andre,» sa Blair.

Statsministeren sa at det endelig vil være de irakiske styrkene som må nedkjempe opprørsgruppene, og at det kommende året etter hans mening blir helt avgjørende.

Donald Rumsfeld advarte søndag med uvanlig pessimisme om at opprøret i Irak kan fortsette så lenge som 10 eller 12 år fremover, men Blair ville i går ikke forholde seg til den muligheten.

Han sa at ingen kan vite hvor lenge opprøret fortsetter, men at britiske tropper vil forbli i Irak «inntil jobben er gjort».

Møtte irakisk kollega

Blair møtte i går Iraks statsminister Ibrahim al-Jaafari, som også avviste å sette dato på bekjempelsen av opprørsgruppene.

«Det er ikke et spørsmål om matematikk,» sa han.

Al-Jaafari sa også at freden vil avhenge av etableringen av irakiske sikkerhetsstyrker, av terroristene selv og av infiltrasjonen fra andre land.