Pentagons talsmann Geoff Morrell sier at planene er endret for å bedre beskyttelsen av amerikanske styrker og allierte i Europa mot iranske rakettangrep, melder nyhetsbyråene AP og Reuters.

En anonym forsvarstalsmann sier til Reuters at planene betyr at man beveger seg bort fra fast installerte landbaserte systemer og i stedet går inn for et «lagvis, bevegelig, tilpasningsdyktig system». Ifølge den anonyme kilden viser USAs etterretning at Iran er mer opptatt av raketter med kortere rekkevidde enn interkontinentale raketter.

. En betydelig tilpasning og forsterkning av vårt europeiske rakettforsvarssystem, kaller Pentagon-talsmann Morell endringen, som Det hvite hus vil kunngjøre torsdag.

Ventet Seniorforsker og tidligere direktør ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Sverre Lodgaard, sier at endringene i rakettskjoldplanene var ventet.

— Rakettskjoldet var en republikansk fanesak som president George W. Bush skjøv fram. Obama er mye mer interessert i et samarbeid med Russland, sier han.

— Planene skapte også splid i Europa, noe Bush-administrasjonen også bidro til med sitt snakk om «det nye» og «det gamle» Europa. Obama ønsker å revitalisere alliansene, tilføyer han.

Les også:

Her er Norges bidrag til USAs rakettforsvar

Lite troverdig Den offisielle amerikanske begrunnelsen for de nye planene, at Iran ikke lenger er opptatt av å utvikle langdistanseraketter, mener Lodgaard er retorikk.

— Jeg har aldri festet mye lit til begrunnelsen om at Iran utviklet raketter som både Israel og USA sa at landet ikke måtte få. Det hadde ikke troverdighet.

- Var det en bløff?

— Det var i hvert fall ikke hele bildet. Men de som driver med utviklingen av systemene var naturligvis interessert i å vise at de duger. Derfor ble systemet utplassert i Alaska med adresse Nord-Korea, og derfor skulle det utplasseres i Tsjekkia og Polen med adresse Iran. Men Obama-administrasjonen er ikke interessert, sier Lodgaard.

Russisk glede I Moskva sier en talsmann for russisk UD er de amerikanske endringene er gode.

— Hvis USAs administrasjon har revidert sin holdning til rakettskjoldet, er det trolig et positivt tegn for oss, sier UD-talsmann Andrej Nesterenko.

En talsmann for Føderasjonsrådet sier at endringen skyldes Russlands standhaftige motstand.

— Det er en logisk følge av Russlands kompromissløse holdning, sier den utenrikspolitiske talsmannen Mikhail Margelov ifølge nyhetsbyrået DPA.

- Nesten katastrofe USAs tidligere FN-ambassadør, republikaneren John Bolton, reagerer meget negativt på de varslede endringene.

— Jeg mener dette er en nesten-katastrofe for USAs forbindelse til østeuropeiske land og mange i NATO. Jeg mener dette er den typen ensidig beslutning som Bush-administrasjonen alltid ble kritisert for, og jeg mener de klare vinnerne er Russland og Iran, sier Bolton ifølge Reuters.

Diplomater i Moskva sier ifølge nyhetsbyrået Reuters at russiske hauker kan tolke endringene i rakettskjoldplanene som et tegn på amerikansk svakhet. I stedet for å komme USA i møte, kan det hende de vil reagere med å stille nye krav til USA.