• Jeg stemte ja fordi det gir mine barn en bedre fremtid, fortalte Sharon Ragonesi da hun kom ut fra stemmeboksen på Don Luca grunnskole i St. Julians i formiddag med sønnen Luca på armen.

Ektemann Carlo Ragonesi stemte også ja, fordi han vil at Malta skal være del av et samlet Europa. Han frykter ikke at den lille øystaten skal bli skviset av de store.

— Medlemskap sikrer oss en plass ved bordet som vi ikke har i dag. Jeg er sikker på at Malta blir tatt hensyn til selv om vi er små, sa Ragonesi til Bergens Tidende.

På Malta kommer folk nesten løpende ut fra stemmeboksene for å fortelle utenlandske pressefolk hva de har stemt. Her var det bare å ordne køen.

Og selv om St. Julians regnes for å være en høyborg for det regjerende Nasjonalistpartiet, og dermed et ja-distrikt, var det ikke vanskelig å støte på sympatisører av Maltas arbeiderparti, det vil si nei-velgere.

— Jeg stemte nei. Jeg vil være uavhengig. Vi er en del av Europa, men vil ikke være en del av Unionen, fortalte Irene Borg, en kvinne i 50-årene. Hun har familiemedlemmer som bor i EU og som oppfordrer malteserne til å holde seg utenfor mens de ennå har sjansen, la hun til.

Venninnen Carmen Casa stemte også nei, av de samme grunnene.

— Vi er et selvstendig, lite ferieparadis, og det vil vi gjerne fortsette å være, sa Casa. Selv om malteserne stemmer i dag, er ikke resultatene ventet før et godt stykke utpå dagen i morgen. Det er ikke varslet om valgdagsmålinger i kveld.

De seneste meningsmålingene indikerer en klar ja-seier, men nei-folket har ikke ligget langt etter og har kjempet djervt hele veien inn.

Resultatet fra folkeavstemningen i den lille øystaten i Middelhavet avventes med spenning over hele Europa. Malta er det første av i alt ni EU-søkerland som skal stemme over medlemskap dette året. Resultatet her kan sette tonen for det som senere skal skje.

FOTO: JUHA ROININEN