– Det har vist seg at ytringsfriheten svekkes mye raskere enn jeg hadde trodd. Og jeg må nok innse at det for øyeblikket ser ut som man er i ferd med å innføre en global begrensning på ytringsfriheten hvor muslimer får noen særrettigheter, sier Carsten Juste i et intervju med avisen Kristeligt Dagblad.

– Jeg er meget urolig over det som foregår for øyeblikket, sier Juste i intervjuet som er det første Jyllands-Postens ansvarlige redaktør har gitt siden han i forrige uke sendte kulturredaktøren på ferie og selv ble oppfordret til å gå av tidligere utenriksminister Uffe Ellemann-Jensen.

I lys av Muhammed-saken tar Juste sterk avstand fra den rollen religion har erobret i Danmark.

– Det er blitt for mye religion i vårt samfunn. Den presser seg fram gjennom revner og sprekker, og det er fordi vi har fått besøk av en meget sterk religion: islam. Det er en uheldig utvikling. Religion skal være en privatsak, men jeg møter religion i det offentlige rom på en måte jeg ikke har gjort tidligere.

– Plutselig skal du ta stilling til ting som du ikke hadde drømt om å ta stilling til. For eksempel blodpenger, kvinneundertrykkelse og den islamske organisasjonen Hizb-ut Tahrirs forferdelige verdensbilde, sier Juste.

Til tross for at han indirekte har skaffet Danmark nesten en milliard fiender på nakken, kan sjefredaktøren trøste seg med at danskene mener at han ikke burde gå av. I en undersøkelse som er gjennomført for avisen Urban kommer det fram at 65 prosent mener at verken Juste eller kulturredaktør Flemming Rose burde gå av på grunn av Muhammed-karikaturene.