Sjefredaktør Einar Hålien

Ute ventet regnværet og jobben som Spanias kommende dronning.

Brudens medborgere er villig til å bære over med at hun kommer til den kongelige gjerningen fra en familie med sykepleiere, journalister og drosjesjåfører. Hele 66 prosent av det spanske folk mener at hun er et godt dronningemne, og at hun vil gjøre en god jobb.

Spanjolene har ikke fått sjansen til å glemme hva bruden levde av før. De siste dagene har de gamle tv-reportasjene hennes gått i reprise gjentatte ganger.

God vandel

Dette bryllupet er det siste i en lang rekke, der kongelige ungkarer gifter seg med høyst borgerlige damer. Som danskene har trykket Mary til sitt bryst, har spanjolene ikke funnet stort å utsette på denne bruden heller.

Ikke annet enn at hun har vært gift før. Men bare en kort periode — og borgerlig. Til alt hell for Felipe, for på den måten hadde heller ikke den katolske kirken noe å utsette på giftermålet, og i går kunne de to få velsignelsen av Madrids erkebiskop, kardinal Antonio Maria Rouco Varela.

Ellers har bruden etter alt å dømme utelukkende god vandel å vise til. Dagbladet på nett har undersøkt saken, og allerede utnevnt henne til denne ukens «Plettfrid».

Regn i sløret

Det kraftige regnværet i Madrid skapte problemer, både for bruden, som ble forsinket, og for tv-overføringene. Første del av tv-sendingen til Europa var preget av gjentatte brudd på forbindelsen. Men etter hvert kom sendingen godt i gang, og vi kunne følge en nesten to timer lang bryllupsseremoni med symbolmettet innhold.

Markeringene rundt dette bryllupet har vært rolige og dempete, som ventet etter terrorangrepet i Madrid 11. mars, der 191 mennesker mistet livet.

Hele 20.000 politifolk beskyttet brudepar, gjester og borgere, og luftrommet over Madrid var for sikkerhets skyld stengt under vielsen.

Godt synlige knær

Siden dette var et formiddagsbryllup, var de side kjolene fra bryllupet i København hengt pent på plass i skapene. I Madrid var det kortere kjoler og skjørt som gjaldt, og en lang rekke kongelige knær kom til syne. Dronning Sonja stilte i syrin og lilla, Mette-Marit var blek og beige, men som alltid raff på hodet, denne gang med en fjærkreasjon.

Mest vågal av de norske kongelige var Märtha Louise med 60-tallsinspirert, kort, knallgul kjole med røde detaljer, og en rød, høy hatt på snei.

Den 12. juni kommer Märtha Louise til Alvøen for å fortelle eventyr. Nå har hun to eventyrbryllup hun kan fortelle om - hvis hun vil.

Brudebarna, dels av kongelig opprinnelse og svært unge, var veloppdragne å se til på vei inn i katedralen, men minnet senere mer om helt vanlige barn vi har møtt på vår vei, idet de kravlet litt rundt, sparket hverandre litt på leggene og gikk feil vei.

Et menneskelig og mykt innslag i den stramme seremonien.

Ventet på buss

Kjennere omtaler brudekjolen som verdig og flott, vakkert brodert, med stor, oppstivet krage og med lange ermer og stort, sirkelformet slep. Langt blondeslør toppet det hele. En kjole som ga verdighet og størrelse til den vevre skikkelsen, ved siden av den lange prinsen.

Kjolen er designet av 85 år gamle Manuel Pargas, som selv var til stede i katedralen for å se kronen på livsverket i bruk.

Etter vielsen var det lunsj på slottet for 1400 gjester. På grunn av regnværet måtte de fraktes det korte stykket med buss. Og det var ikke fritt for at de måtte vente litt på bussen. De også.

NYGIFT: Spanias kronprins Felipe og hans prinsesse Letizia Ortiz vinker til folket etter bryllups-seremonien.