I går kveld leverte statsminister Romano Prodi personlig avskjedssøknaden til Italias president, Giorgio Napolitano. Noen timer tidligere hadde Prodi tapt en avstemning om sentrum-venstreregjeringens utenrikspolitikk i senatet, det italienske parlamentets annenkammer.

Regjeringskoalisjonen har et knappest mulig flertall blant senatorene. Intern strid om regjeringens utenrikspolitikk gjorde at Prodi ikke lenger greide å holde troppene samlet, men tapte med to stemmer.

Regjeringen ønsker å beholde 1900 italienske soldater i NATOs ISAF-operasjon i Afghanistan. De har også gått inn for at USA skal få utvide en militærbase i Vicenza i Nord-Italia.

Begge deler er som en rød klut for venstresiden i regjeringskoalisjonen, som er satt sammen av alt fra tidligere kristendemokrater til kommunister. I helgen demonstrerte mange titusen italienere mot militærbase-planene. Flere av senatorene fra Prodis koalisjon var med på protestene.

— Er villig til å fortsette

Det var i går kveld uklart om avskjedssøknaden ville bli innvilget, eller om presidenten ville be Prodi fortsette til krisen er løst.

En talsmann for Prodi sa i går kveld til nyhetsbyrået Reuters at statsministeren er villig til å fortsette, men bare dersom han blir garantert full støtte fra sentrum-venstreflertallet.

Prodis avskjedssøknad kom kanskje overraskende, men den er helt i tråd med mange av spådommene etter valget i fjor vår. Da slo Prodi Silvio Berlusconi og høyresiden på målstreken, etter å ha samlet 13 partier med til dels vidt forskjellige politiske programmer bak seg.

Mange tvilte på at det ville være mulig å holde småpartiene på den ytterste venstresiden i tømme særlig lenge.

Både De grønne og kommunistene har lenge krevd at Italia må trekke seg ut av Afghanistan. Senator Franco Turigliatto, kommunist og en av veteranene i senatet, sa før avstemningen at han heller ville gå av enn å stemme for Afghanistan-innsatsen og den amerikanske militærbasen.

Har slitt lenge

Gårsdagens avstemning sto kun om en generell støtteerklæring til regjeringens utenrikspolitikk. Det var heller ikke stilt et ultimatum i form av et kabinettspørsmål fra regjeringens side.

Men Prodis utenriksminister, kommunisten Massimo D'Alema, økte fallhøyden kraftig i forkant, ved å true med regjeringens avgang dersom de tapte. Da tapet var et faktum, kom det til tumultaktige scener i salen, med konservative senatorer som ropte «regjeringen har falt!».

Høyresiden støtter både Afghanistan-innsatsen og den amerikanske baseutvidelsen, men stemte likevel imot, sammen med senatorer fra ytre venstre.

Slitasjen i Prodis koalisjon har vært synlig lenge. Regjeringen hadde store problemer med å få på plass et budsjett, og strid om pensjonsreformer og rettigheter for homofile har tatt på samholdet.

Den italienske presidenten hadde i går flere alternativer for å løse krisen. Han kunne be Romano Prodi fortsette som statsminister inntil den politiske situasjonen var avklart, han kunne be om at det blir lyst ut nyvalg til parlamentet, eller han kunne prøve å finne en annen regjeringsdyktig koalisjon. Det var i går kveld motstridende meldinger om Prodis avskjedssøknad ville bli innvilget eller ikke.

DEMONSTRASJONER: Høyrekoalisjonen Alleanza Nazionales medlemmer demonsterte utenfor Palazzo Chigi i går. Statsminister Romano Prodi og Italias regjering endte dagen med å be om avskjed.
ANDREW MEDICHINI