Berlusconi fikk oppslutning for sitt budsjettforslag da 630 medlemmer nå i ettermiddag stemte i det italienske underhuset. 308 stemte for forslaget, en avsto fra å stemme. Dermed ble forslaget godkjent, men 75-åringen fikk likevel ikke absolutt flertall.

Dette skaper usikkerhet om Italias ledelse, hvor statsgjelden er på 120 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP).

Syk økonomi

Vanligvis er avstemningen over budsjettet en rutinesak. Men denne gangen dreier det seg ikke bare om italiensk politikk, men også om det internasjonale pengemarkedet, som er i ferd med å miste troen på Berlusconis evne til å hamle opp med Italias økonomiske problemer.

Mandag steg renten på den italienske statsgjelden opp til 6,7 prosent. Mange tviler nå på at italienerne er i stand til å betjene så dyre lån.

Renten på 10 år lange italienske statsobligasjoner har steget til langt over seks prosent, langt høyere enn for eksempel tyske statsobligasjoner som til sammenlikning forrentes med litt over to prosent.

Italia utgjør den tredje største økonomien i EU, og truer nå med å trekke resten av unionen ned i avgrunnen.

Mister støtte

Flere medlemmer av nasjonalforsamlingen har forlatt Berlusconis parti, «Frihetens Folk ». Tidligere i ettermiddag oppfordret lederen for Berlusconis regjeringspartner, «Lega Nord», ham til å forlate statsministerposten.

— Han kan gå i morgen. Han kan gå neste uke. Det press han er under fra sine egne folk betyr at det skjer før eller siden, sier professor i statsvitenskap James Walston fra American University of Rome, til nyhetsbyrået AP.

Silvio Berlusconi er den statsministeren som har sittet lengst ved makten i Italia etter 2. verdenskrig. Han har sittet i spissen for den italienske regjeringen i perioden 1994-95, 2001-2006 og den siste perioden fra 2008. Berlusconi har overlevd 50 mistillitsforslag og kabinettspørsmål tidligere.